Livsnytelse Tønsberg 2015

Bilde fra filmen "Caligula" (1979). Bildet viser Caligulas hustru Caesonia (spilt av Helen Mirren) posere under en romersk bankett (orgie). Den romerske eliten er velkjent og beryktet for sine orgier. Det er en vanlig oppfatning i dag at orgiene bidro til imperiets oppløsning og fall - i og med at moralen og dømmekraften til den romerske eliten ble svekket. Under orgiene inntok romerne mengder med mat og drikke mens de ble underholdt av musikere, sangere, dansere og akrobater. Orgiene kunne også utvikle seg til obskøn erotisk aktivitet, men det forekom i lukkede miljøer der bare innvidde hadde adgang og var ikke regelen. Deltagerne på en romersk orgie lå på divaner, og de spiste og drakk til de måtte bæres hjem av sine slaver. Men ikke alle i den romerske eliten deltok på slike orgier, flere fremstående romere var sterkt kritiske til praksisen med orgier. I satiriske verker harselerte romerske poeter med orgiene og det moralske forfallet som de medførte. I våre dager har romersk orgie fått et klart negativt stempel blant mange. Med kristendommens utbredelse ble oppfatningen av moral endret i betydelig grad og orgiene ble etterhvert ansett som umoralsk. Med imperiets oppløsning og fall samt kristendommens utbredelse opphørte gradvis praksisen med orgier. Tross at romersk orgie har fått et negativt stempel i vår tid ser det likevel ut til at orgier har fått en renessanse, noe som blant annet skyldes at kristendommens posisjon er svekket.

 

 

 

"I can think of nothing less pleasureable than a life devoted to pleasure."

- John D. Rockefeller

 

 

Sommeren for fire år siden inviterte en venn av meg til seg for at vi skulle ha ei helg sammen. Vi hadde planer om ei durabelig helg med utsøkt mat og drikke, og pratet om hva vi skulle kalle vår lille sammenkomst. Etter at vi hadde pratet en stund kom han på idéen om å kalle den for Livsnytelse Tønsberg, noe jeg syntes var en storartet idé. Fordi vi begge var aktive på Twitter ble sammenkomsten behørig annonsert der som Livsnytelse Tønsberg (med hashtag). Siden har disse sammenkomstene utviklet seg til en liten tradisjon.

Vi har hatt ulike former for Livsnytelse Tønsberg, både for oss selv eller med mange gjester tilstede. En gang hadde vi blant annet en flaske absinth, en annen gang brant vi mye røkelse, en annen gang igjen drakk vi mengder med ulik type krydret te. Felles for alle sammenkomstene er at vi har hatt utsøkt mat og drikke. Det har gått i fisk, fjærkre, hvitt og rødt kjøtt, franske oster, frukt, samt sjokolade og snacks. Og til maten har vi drukket både øl, vin og brennevin, alt ettersom hvilken rett vi har laget og spist.

God tobakk er det også blitt, både pipetobakk og cigarer, samt både te (i ulike varianter) og svart kaffe både før og etter måltidene. Musikken som er blitt spilt har vesentlig vært blues, bluesrock og rock n´ roll. Når vi har vært samlet rundt bordet for å innta de overdådige måltidene har vi sittet lenge og ført den gode samtalen.

I år dro jeg ned til Tønsberg fredag 14. august og ble til søndagen etter. På forhånd hadde vi avtalt hva vi skulle spise og drikke, og det meste av innkjøpene var gjort. Jeg gledet meg veldig til en ny eksesse i nytelse sammen med mine venner...

Fredag ettermiddag satte jeg meg på toget til Tønsberg. Under togturen lyttet jeg til AC/DC, Deep Purple, Led Zeppelin og Black Sabbath på min iPod for å varme opp til kvelden. Da toget ankom Tønsberg ble jeg hentet av min vert. Vi stakk innom ett par butikker og handlet det siste som vi trengte, tok en selfie som vi la ut på Twitter, deretter kjørte vi hjem til ham. Der ble vi mottatt av hans hustru, ei meget sjarmerende, flott og trivelig dame. Hun ga meg en god klem og ønsket meg velkommen. Jeg overrakte henne en bukett røde roser som hun straks satte i en vase med vann.

Etter at jeg hadde plassert bagen på gjesterommet gikk vi sammen ut på terrassen der vi satte oss. Vi pratet om hvordan det stod til med hverandre og om hvordan vi skulle disponere kvelden. Etter at vi hadde pratet en stund gikk jeg inn på kjøkkenet for å lage middagen. Jeg lagde en toskansk rett bestående av entrecoté med bønne- og tomatstuing (med hvitløk, pepper og salvie). Vinen til maten hadde verten kjøpt på forhånd, det var en flott Langhe Rosso rødvin fra Toscana.

Mens jeg arbeidet på kjøkkenet kjørte AC/DC på anlegget og vibbene var meget gode. En nydelig duft av stekt rødt kjøtt, samt av tomat, hvitløk, pepper og salvie bredte seg i huset. Da maten var ferdig laget satte vi oss til bords og begynte på måltidet. Maten smakte meget deilig og vi spiste til vi ikke klarte mer. Da maten og vinen endelig var fortært og vi var fornøyde ryddet vi bordet. Etterpå gikk vi ut på terrassen for å nyte resten av kvelden med kaffe, brennevin, god tobakk, sjokolade og snacks.

Jeg fyrte opp en cigar (fra Honduras) og skjenket amerikansk rug whiskey i glassene. Utover kvelden lagde verten velsmakende drinker, og stemningen ble svært så livlig etterhvert. Men sliten som jeg var klarte jeg ikke å holde øynene åpne. Jeg strevde med å holde meg våken, men måtte til slutt gi tapt. Da klokken hadde rundet midnatt sa jeg god natt og gikk gjespende til køys.

Trett men meget glad krøp jeg til køys, slukket lyset og sovnet momentant. Neste morgen var jeg førstemann til å stå opp. Jeg tuslet ut på kjøkkenet og satte over vann til krydret te. Mens teen brygget tok jeg en lun morgendusj og stelte meg, og kom deretter i klærne. Det var en flott morgen, sola skinte fra blå himmel, en svak bris strøk gjennom luften og temperaturen var behagelig. Jeg tok med meg en kopp nylaget dampende te, pipa og tobakken, og gikk ut for å nyte denne fine morgenen. Mens jeg røkte pipa betraktet jeg kornåkeren og trærne rett ved huset. Jeg ruslet litt rundt og nøt morgenens rolighet. Da pipa var røkt og teen drukket gikk jeg inn igjen.

Litt etter stod de andre opp og kom ut på kjøkkenet. Vi hilste hverandre god morgen og takket for kvelden som var. Etter at morgenkaffen var laget gikk jeg igang med å lage stuffingen til landkyllingen som vi skulle ha til middag på kvelden. Stuffingen var smør blandet med hakket løk og hvitløk, samt mye grov pepper. Da kyllingen var stuffet og lårene bundet sammen med hyssing satte vi den inn i ovnen. Kyllingen skulle langtidsstekes på svak varme slik at kjøttet kunne bli mest mulig saftig.

Min vert og jeg dro inn til Tønsberg for å handle og å kikke litt på folkelivet i byen. Vi var begge godt sultne og hadde lyst på hamburgere med iskald Coca~Cola. Etter at han hadde parkert bilen gikk vi bort til ei hamburgersjappe der man får byens beste burgere. Vi ventet ett par minutter før vi fikk burgerne og flaskene med cola. Da vi hadde fått burgerne og colaen gikk ut på gata. Godt sultne ruslet vi bort til et utested som ennå ikke hadde åpnet. Der satte vi oss ved et bord for å spise de enorme burgerne (250 gram kjøtt, med salat og meget god dressing) og pommes frites som fulgte med.

Fyren som jobbet på utestedet mens vi satt der kom ut og pratet med oss. Han var en rocka fyr med øreringer og tattoveringer og virket meget vennlig. Jeg spurte ham om han likte Jimi Hendrix, han svarte med et glis: "Hvem liker ikke Hendrix?" Så prata vi om musikk mens min vert og jeg spiste våre burgere. Da burgerne var fortært sa vi hade til den rocka fyren og ruslet videre.

Min vert fyrte opp en sigarett og jeg pipa. Vi vandret rolig gatelangs og kikket på folkelivet. Denne lørdagen var det triathlon i Tønsberg med mange deltagere som løp i gatene. Det var en litt underlig seanse, min vert med sin sigarett og jeg med pipa midt i dette mylderet med deltagerne i triathlon som løp i gatene og publikum som heiet.

Vi ruslet bedagelig opp til Carl E. Paulsens plass og betraktet det flotte veggmaleriet der (sjekk link nedenfor). Etter å ha betraktet veggemaleriet og tatt bilder ruslet vi videre. På veien tilbake til sentrum passerte vi antikvariatet i byen. Vi stoppet opp og kikket på bøkene i vinduene (sjekk link nedenfor). Etter å ha sett på bøkene i vinduene der en liten stund ruslet vi tilbake til parkeringsplassen og satte oss inn i bilen.

På veien hjem snakket vi om at vi opplevde Norge som en konformt samfunn der alle helst skal ha de samme oppfatningene, spise grovt brød med brunost, drikke melk, gå på ski, og kosen er taco og pizza i helgene. Et pent og pyntelig samfunn der muligheten for avvik, originalitet og mangfold er liten. Vi både lo oppgitt og ristet på hodet av hvordan vi oppfattet norsk konformitet.

Da vi kom hjem sjekket vi først kyllingen i ovnen. Jeg foreslo at vi kunne drikke salvie-te og de to andre samstemte. Min vert og jeg lagde en kanne med sterk salvie-te. Da teen var ferdig laget gikk vi ut på terrassen for å drikke den. Det var en deilig ettermiddag med godt vær, hyggelig samtale og velsmakende salvie-te. Da teen var drukket tok jeg på meg kjøkkenforkledet og alpelua, og gikk så igang på kjøkkenet for å lage tilbehøret til landkyllingen (aspargesbønner, hakket løk og hvitløk, brødsmuler, samt plenty grov pepper, stekt i olje og smør).

Da maten var ferdig laget satte vi oss til bords. Vinen ble åpnet og nok et herlig måltid ble inntatt. Etterpå gikk vi ut på terrassen igjen. Jeg fyrte opp en cigar og skjenket cognac i glassene. Verten satte kopper med velduftende svart kaffe på bordet. Så lot vi kvelden drive avsted med hyggelig prat, god tobakk og godt brennevin. Men igjen ble jeg så trøtt at jeg knapt klarte å holde øynene åpne, så allerede ved ett-tiden sa jeg god natt og gikk til køys.

Jeg fikk en god natts søvn og våknet opplagt om morgenen. Det var helt stille i huset da jeg stod opp, bare den svake vinden kunne høres når den fikk dørene til å knirke. Smågjespende gikk jeg ut på kjøkkenet for å drikke et glass kaldt vann med krøstet lime samt lage krydret te. Vannet med krøstet lime var leskende og gjorde godt, så jeg unnet meg to glass til. Da teen var ferdig laget gikk jeg ut for å røke pipe til min te. Det var lett overskyet denne dagen, men beghagelig bris og temperatur. Etter at pipa var røkt gikk jeg inn for å ta morgendusj, børste tenner og stelle meg. Da jeg var kommet i klærne satte jeg meg i stua, lyttet til musikk på min iPod mens jeg drakk en ny kopp krydret te.

De andre stod etterhvert opp og vi hilste hverandre god morgen. Verten gikk igang med å lage morgenkaffe. Da kaffen var ferdig laget gikk min vert og jeg ut i hagen og satte oss. Mens vi drakk av kaffen pratet vi om hvordan vi hadde opplevd kvelden i forveien samt hvordan vi skulle disponere dagen. Vi var invitert over til en felles bekjent av oss til ettermiddagskaffe, noe vi begge så frem til. Etter å ha sittet ute en stund gikk vi begge inn igjen, og døsige som vi var tok vi alle sammen en liten ettermiddagslur.

Etter luren pakket jeg tingene mine i bagen, tok farvel med hustruen til verten, og så satte han og jeg oss i bilen for å kjøre ut til dama som hadde invitert oss på ettermiddagskaffe. Da vi ankom ble jeg slått av hvor fint hennes hvitmalte trehus var, hagen omkring var overdådig vakker, og hele stedet meget trivelig. Da vi stanset bilen kom hun raskt ut med et bredt smil om munnen, vinket og sa velkommen. Vi hilste og ga hverandre gode klemmer.

Hun tok oss med inn på kjøkkenet der kaffen allerede stod klar. Jeg la kaka (toskansk rosin- og aniskake med revet sitronskall) på ei trefjøl og skylte jordbærene. Da alt var klart gikk jeg ut på terrassen og satte fra meg trefjøla med kaka samt skålen med jordbærene på bordet. Vi satte oss, og jeg skar skiver av kaka og la de på asjettene. Vi dynket kakeskivene med marsala sterkvin og spiste de med friske jordbær samt pisket krem til.

Det var en deilig ettermiddag og vår vertinne ditto trivelig. Vi pratet og lo mye, og nøt hverandres selskap. Vertinnen tok oss med og viste oss dyrene sine (blant annet pinnsvin), hennes store og vakre hage, samt det hun kalte for biblioteket. Biblioteket var meget spennende, den ene langveggen var dekket med velfylte bokhyller og flott kunst hang på veggene. Da hun hadde fått vist oss sitt hjem satte vi oss ved bordet på terrassen for å nyte mer kaffe og kake. 

Litt senere på kvelden kom ei av vertinnens venninner. Vi hilste og ga hverandre gode klemmer. Etterpå satte vi oss ved bordet på terrassen og fortsatte kvelden med hyggelig prat. Litt senere på kvelden ville min vert dra hjem til sin hustru. Jeg takket ham for helga, og sa at han måtte ta turen til meg så fort han hadde anledning. Vi ga hverandre en varm klem og så satte han seg inn i bilen. Da han rygget ned oppkjørselen vinket jeg til ham før jeg gikk tilbake til de to trivelige damene.

Toget til Oslo som jeg skulle ta gikk sent på kvelden, jeg hadde derfor god tid til en prat. Vi ble sittende og prate en god stund, de to sjarmerende damene og jeg. Og under praten avtalte vi å møtes igjen om ikke så lenge.

Senere på på kvelden kom mannen til venninnen av vertinnen, en jovial og hyggelig svenske. Han satte seg ved bordet og vi pratet sammen en times tid. Da det var tid for oppbrudd tok vi farvel, satte oss inn i bilen og kjørte avgårde. Mens vi kjørte til Tønsberg pratet vi om neste gang vi skulle treffes, og om hva slags mat og drikke vi kunne tenke oss. Vi ankom stasjonen i god tid og jeg gikk ut av bilen. Jeg takket for turen og vi sa hade til hverandre. Jeg vinket til bilen da den kjørte avgårde, tok så opp bagen og gikk bort til automaten på perrongen og kjøpte billett.

Det var ennå noen minutter før toget skulle ankomme. Jeg ville lytte til musikk og tok frem iPoden fra bagen. Da headsettet var på plass satte jeg på Interpol albumet "Anticks". Etter tre-fire minutter ankom toget og jeg gikk ombord. Jeg fant meg en god plass, plasserte bagen på hylla over setet og satte meg godt ned. På veien inn til Oslo lytta jeg til Interpol mens jeg kikket ut i det mørke landskapet som suste forbi.

Og mens toget suste avgårde i det mørke landskapet tenkte jeg på hvor fin denne helga hadde vært med.................Livsnytelse Tønsberg.

 

 

 

In My Life 

There are places I remember
All my life though some have changed
Some forever not for better
Some have gone and some remain
All these places have their moments
With lovers and friends I still can recall
Some are dead and some are living
In my life I've loved them all

But of all these friends and lovers
There is no one compares with you
And these memories lose their meaning
When I think of love as something new
Though I know I'll never lose affection
For people and things that went before
I know I'll often stop and think about them
In my life I love you more

Though I know I'll never lose affection
For people and things that went before
I know I'll often stop and think about them
In my life I love you more

- Lennon/McCartney

 

 

 

Nettsider:

 

"Endelig gikk Steinars drøm i oppfyllelse" (Tønsberg Blad - veggmaleri):

http://www.tb.no/kultur/kunst/kultur/endelig-gikk-steinars-drom-i-oppfyllelse/s/2-2.516-1.8477899

 

"Slipper nesten ikke inn" (NRK - antikvariat):

http://www.nrk.no/telemark/slipper-nesten-ikke-inn-1.1369568

 

 

 

Livsnytelse Tønsberg 2017

Fårikål er høstmat og har lange tradisjoner. Opprinnelig var retten bondekost. I dag er den blitt festmat og regnes som Norges nasjonalrett. Det finnes ulike måter å lage fårikål på, men basis er lammekjøtt, hodekål, vann, salt og hel pepper. Noen unnlater dog å bruke pepper. Enkelte bruker øl istedenfor vann til å koke sin fårikål med, og da gjerne bayer.

 

 

 

"Great food is similar to great sex. Extra you have greater you want."

- Gael Greene

 

 

 

Gimme Some Lovin´ 

Well my temperature's rising and my feet are on the floor
Twenty people knocking 'cos they're wanting some more
Let me in baby, I don't know what you've got
But you'd better take it easy, this place is hot

I'm so glad we made it, I'm so glad we made it
You've gotta gimme some lovin' (gimme some lovin')
Gimme some lovin', gimme some lovin' every day

Well I feel so good, everything is sounding hot
Better take it easy 'cos the place is on fire
Been a hard day and I don't know what to do
Wait a minute baby, it could happen to you

I'm so glad we made it, I'm so glad we made it
You've gotta gimme some lovin' (gimme some lovin')
Gimme some lovin', gimme some lovin' every day

Well I feel so good, everybody's getting high
Better take it easy 'cos the place is on fire
Been a hard day and nothing went too good
Now I'm gonna relax honey, everybody should

I'm so glad we made it, I'm so glad we made it
You've gotta gimme some lovin' (gimme some lovin')
Gimme some lovin', gimme some lovin' every day

Gimme some lovin', I need it
Gimme some lovin', I need it
Ooh, gimme some lovin', every day, every day

- Steve Windwood

 

 

 

Nettside:

 

Fårikålens Venner (MatPrat):

http://www.farikal.no/