Whiskymerker og destillerier som jeg liker

27. feb, 2016

 

"Tell me what brand of whiskey that Grant drinks. I would like to send a barrel of it to my other generals."

- Abraham Lincoln

 

 

Upper Ten er en av mine favoritter blant skotsk blended. Det er en rimelig men meget bra blended whisky som har fått et ufortjent dårlig rykte nettopp fordi den er rimelig.

Fagfolk i bransjen vurderer Upper Ten som den beste blended under 12 år på det norske markedet. Det betyr at Upper Ten vurderes for å være bedre enn klassikere som for eksempel Famous Grouse, Bell´s og Johnny Walker Red Label.

All blended er en blanding av maltwhisky (100% maltet bygg) og såkalt smaksnøytral grainwhisky (hvetemalt). En blended whisky er et billigere og enklere produkt enn en maltwhisky, især singel maltwhisky. Det varierer mellom de ulike produsenter og merker hvor mye maltwhisky som brukes i blandingen. Mange produsenter nøyer seg med omlag en tredjedel, noe som gir grei men enkel whisky i de fleste tilfeller. Nær halvparten av Upper Ten er maltwhisky, nærmere bestemt Laphroaig - en berømt maltwhisky fra Islay. Den høye andelen av Islay maltwhisky gjør at aromaen i Upper Ten har tydelig karakter av malt, torv, sjø og røyk.

I tillegg er Upper Ten, som all annen skotsk blended, lagret på fat i tre år, noe loven i Skottland krever. Fatlagringen runder av whiskyen og gjør den bløtere, samt at aromabildet blir mer komplekst og nyansert. Det er henholdsvis bourbonfat og sherryfat som brukes til lagring av skotsk whisky, også blended. Først får whiskyen et lengre opphold på bourbonfat, som gir lysere og mer søtlige aromaer av vanilje, lys sjokolade, karamell, tørket frukt, gasbind, honning, røyk og toffee, for å nevne noen. Etter oppholdet på bourbonfat får whiskyen et kortere opphold på sherryfat, som tilfører mørkere og mer markante aromaer av mørk sjokolade, lakris, mørk sirup, krydder, jod, hamp, tobakk, aromatisk treverk, røyk og sherry.

All fatlagring er brutalt for en whisky. Det kan endre balansen mellom alle de ulike aromaene i whiskyen helt om lagringen ikke utføres korrekt. Derfor må fatlagring utføres så skånsomt som mulig for at whiskyens rene aromaer fra råvaren, som er byggmalt, ikke skal overdøves og ødelegges. Som kjent er whisky ekte brennevin. Det betyr at whisky skal smake av selve råvaren samt ikke er tilsatt andre smaker utover det fatlagringen gir.

Første gangen jeg smakte Upper Ten var da jeg var i militæret. Vi hadde bådde vorspiel, nachspiel og fester på kaserna i militærleieren - alle sammen ulovlige - der alkohol selvsagt ble konsumert. Det gikk som regel i brennevin fordi det var lettere å smugle inn i leieren. Jeg kan ikke huske at det ble drukket øl eller vin noen gang på kaserna. Dessuten var lukten av brennevin lettere å kamuflere. Det siste var viktig da vakthavende befal kunne dukke opp på uventet inspeksjon. Flere av de andre gutta i troppen drakk Upper Ten så det ble til at jeg gjorde det samme. Whiskyen kjøpte vi selvsagt på Polet i Bodø. Vi kjøpte alltid halvflasker som vi gjemte under skjorta, i bagen eller andre steder. Siden vi ikke ble inspisert i porten var det aldri noe problem å smugle flaskene inn i leieren igjen.

Til å begynne med likte jeg ikke smaken av Upper Ten, men så hadde jeg nesten ingen erfaring med skotsk whisky dengang. Til å begynne med syntes jeg at Upper Ten var både stram og besk, og det var en prøvelse for meg å drikke whiskyen. Men litt etter litt fikk jeg grep om Upper Ten, og om jeg ikke lærte meg å direkte like denne whiskyen så klarte jeg iallfall å tolerere den. Da jeg var student gikk det ikke så mye i brennevin, men mest i øl og vin. Det var likevel ved ett par tilfeller at jeg drakk Upper Ten, og jeg husker at det bragte minner frem i meg fra tida i militæret. I dag setter jeg stor pris på Upper Ten. Jeg kjøper whiskyen gjerne og regner den som sagt blant mine favoritter når det gjelder skotsk blended.

 

 

 

Crawled inside a whisky bottle

For I am no Aristotle

This is my hiding spot for awail

There is no need for 911 to be dailed

I´m only trying to drown my misery

Surely that is plain to see

Please don´t shake me out

I need my whisky stout

Let me stay in here for now

I´ll find my own way out.....some how

 

- Pauline Russel

 

 

 

Nettside:

 

Upper Ten (Arcus):

https://www.arcus.no/produkter/upper-ten-0-7

 

 

 

21. okt, 2015

 

"Love makes the world go round? Not at all. Whisky makes it go round twice as fast."

- Compton MacKenzie 

 

 

Jeg hadde ingen erfaring med skotsk maltwhisky før jeg begynte å jobbe på Vinmonopolet. Eneste gangen jeg husker at jeg drakk maltwhisky var en kveld i ungdomsårene da jeg var på besøk hos en kamerat. Etter det jeg husker var det Glenfiddic 12 y.o. Vi delte flasken og jeg husker at jeg likte smaken. Før den kvelden likte jeg ikke whisky i særlig grad. Jeg syntes at smaken var stram og besk, men maltwhiskyen som vi drakk den kvelden var annerledes. Det var likevel først da jeg var i militæret at jeg kom igang med å drikke whisky, som var skotsk blended. Maltwhisky kunne en soldat bare drømme om.

Da jeg begynte å jobbe på Polet på Økern høsten 1995 ble jeg fort oppmerksom på det store utvalget av whisky i butikken. Jeg ble nysgjerrig og ville derfor prøve noen av whiskyene. Det skulle likevel gå en liten stund før jeg kom igang med å kjøpe whisky. Fordi jeg var blitt nysgjerrig på whisky ville jeg skaffe meg kunnskaper om denne komplekse drikken. Jeg dro ned til en bokhandel i byen og kjøpte Den store kulturguiden om whisky skrevet av Michael Jackson, som var guruen innen whiskyverdenen. Boken ble regnet som selve Bibelen for whisky entusiaster og var derfor et must for meg. Jeg gikk raskt igang med å lese boken og ble grepet.

Før jeg skaffet meg boken hadde jeg kjøpt min første whisky, som var en singel skotsk maltwhisky, og smakt på den. Jeg tenkte at kombinasjonen av å lese i boken og prøve ulike maltwhiskyer måtte være spennende. Og det slo til. Kunnskapene som jeg tilegnet meg ved boken skulle bidra til å berike opplevelsen av whiskyene som jeg i tur og orden prøvde hjemme.

Den første skotske maltwhiskyen jeg kjøpte var Lagavulin 16 y.o.

Det var en fredag ettermiddag. Vi hadde nettopp fått lønning, så jeg tenkte at jeg kunne kjøpe meg en maltwhisky. Jeg visste at det måtte være en Islay, men ikke hvilken. Valget stod mellom Bowmore, Laphroaig, Ardbeg og Lagavulin. Etter å ha tenkt litt samt rådført meg med mine erfarne kolleger falt valget til slutt på Lagavulin. Da jeg kom hjem var jeg veldig spent. Jeg fant frem det tunge whiskyglasset med tykk bunn i hylla på kjøkkenet og tok flasken forsiktig ut av hylsteret.

Så åpnet jeg flasken...

Da jeg hadde fått opp korken snuste jeg på flaskeåpningen. En lukt av malt, torv og røyk rev meg i nesen. Mine kolleger hadde gjort meg oppmerksom på at det var en whisky med markant lukt og smak jeg hadde valgt. Likevel ble jeg overrasket da jeg kjente lukten. Etter å ha snust noen sekunder skjenket jeg i glasset. Først kikket jeg på brennevinets gylne farge, som ga meg assosiasjoner til edelt treverk og teakolje. Så førte jeg glasset mot nesen og snuste kraftig inn, slik jeg hadde lært på Polet at man skulle gjøre. Og jeg ble perpleks. Lukten var overveldende, men ikke stram eller ubehagelig. Tvert om var det en meget innbydende sødmefull lukt av røyk, malt, torv, honning, sort oliven, dadler, mørk sjokolade, tobakk, tørket frukt, gasbind, jod, lakk, mørk sirup, tang, tare, sedertre, mørk karamell samt toner av sherry og fat.

Jeg var mer enn spent på hvordan whiskyen ville smake. Nesten andektig tok jeg en slurk, rullet whiskyen rundt i munnhulen med tungen i flere sekunder slik at den traff alle smaksløkene, sugde inn luft mellom leppene slik at dråper av whiskyen traff smaksløkene bak i ganen. Så svelget jeg langsomt. Deretter pustet jeg rolig ut med nesen. Og det var en opplevelse jeg ikke kommer til å glemme. En eksplosjon i munnen, rett ut sagt. Whiskyens flotte og kraftige aroma slo meg nesten overende. En intens opplevelse. Aldri før hadde jeg smakt noe lignende, og ettersmaken av whiskyen bare varte og varte. Jeg himlet med øynene og måtte bare konstantere at jeg var overbevist, og det allerede etter den første slurken. Smaken fulgte opp lukten. Whiskyen var meget rik og fyldig i aromabildet, elegant, rustikk, velkomponert og hadde stor konsentrasjon.

Jeg tok med meg flasken og glasset og satte de fra meg på salongbordet i stua. Så gikk jeg bort til stereoanlegget og satte på albumet Electric Ladyland med The Jimi Hendrix Experience. Resten av kvelden tilbrakte jeg i lenestolen med whiskyen ved siden av meg på salongbordet. Jeg hadde også funnet frem en cigar som var produsert i Nicaragua. Kvelden husker jeg som en svært fin. Det ble til at jeg drakk fire fem glass mens jeg pattet rolig på cigaren, og whiskyen gjorde meg god og varm.

Etter denne kvelden har Lagavulin 16 y.o. vært min favoritt whisky fra Islay. Joda, jeg har smakt andre whiskyer fra denne værbitte øya ute i havet i vest som har overgått Lagavulin. Jeg kan for eksempel nevne Ardbog, som ble produsert i et begrenset antall flasker i forbindelse med destilleriets jubileum i 2013. Kun ett par hundre flasker kom til Norge og jeg var så heldig at jeg fikk kjøpt to før den ble utsolgt. En flaske Ardbog kostet dengang omtrent tusenlappen, etter det jeg husker. Og opplevelsen av denne utrolige whiskyen? Dét er en annen historie...

 

 

 

Leather and whisky smoke

Whisping around yesterday´s memories

Curling around your face in a haze

And you

Setting the world ablaze

Leather and whisky, smoke

And ashes shifting

 

- MsAmendable

 

 

 

Nettside:

 

Lagavulin (ScotchWhisky):

https://scotchwhisky.com/whiskypedia/distilleries-brands/distilleries-and-brands/lagavulin/#/

 

 

 

21. okt, 2015

 

O thou, my muse! guid auld Scotch drink! Whether thro' wimplin worms thou jink, Or, richly brown, ream owre the brink, In glorious faem, Inspire me, till I lisp an' wink, To sing thy name! 

- Robert Burns 

 

 

Det er sagt at whisky er poesi på flaske. Jeg har sansen for den måten å betegne whisky på. Skotsk maltwhisky har en dybde og finesse som kan sammenlignes med poesi. Når jeg drikker maltwhisky opplever jeg ikke bare whiskyens aroma, men også at den gir meg noe som beriker på det indre plan. Jeg leser endel dikt og lyrikk. Under selve lesingen, og etterpå også, er det som om dører til rom i mitt sinn og mine følelser blir åpnet. Jeg kan si det samme om skotsk maltwhisky, og det går ikke på virkningen av alkoholen. Var det alkoholen kunne jeg like greit ha drukket enkel whisky som ikke koster så mye og dermed spart penger. Det går på maltwhiskyenes aromamessige komposisjon, som er kompleks. Videre går det på destillerienes historie og hvordan de inngår i skotsk kultur.

Jeg har lest noen bøker om whisky. Kunnskapen jeg har tilegnet meg ved å lese bøkene har økt min glede over skotsk maltwhisky. Talisker er en slik whisky. Den åpner dører til rom i mitt sinn og mine følelser. Det virker kanskje litt rart å omtale en whisky på den måten, men for meg gir det mening.

Talisker Destillery ligger på Isle of Skye, som er den nordligste øya på de Indre Hebridene på Skottland. Det er det eneste whisky destilleriet på øya. Til gjengjeld er destilleriet sagnomsust, og det ikke uten grunn. Destilleriet produserer flere maltwhiskyer. Alle er meget anerkjente. Den mest kjente og populære av dem er Talisker 10 y.o. Det var da jeg jobbet på Polet at jeg kom over denne unike whiskyen. Talisker var langt fra den første maltwhiskyen jeg smakte da jeg jobbet på Polet. Jeg husker ikke når jeg smakte den første gangen og under hvilke omstendigheter. Det jeg imidlertid husker er at whiskyen ga meg et uutslettelig inntrykk.

Talisker 10 y.o. er en spesiell whisky, og det på flere måter. Den skiller seg ut fra mange av de øvrige skotske maltwhiskyene jeg har smakt. Whiskyen er kraftig og markant, og den har en komposisjon få andre whiskyer i samme prisklasse matcher. Aromaspekteret er nærmest voldsomt og ettersmaken sitter uvanlig lenge. Mye av dette skyldes havet. Vindene som blåser inn over Isle of Skye bringer med seg salter fra havet som avsetter seg i torven på øya. Når byggmaltet røykes brennes torv under maltet. Røyken fra torven avsetter salter i maltet. Det preger whiskyens aroma, som man tydelig kan merke når man drikker den.

Aromaen er maskulin og rustikk. Det er som om man fornemmer det barske klimaet ute i havet og på selve øya når man drikker whiskyen, som om man sitter ved et bål med bjørkeved og kjenner lukten av både havet og røyken som stiger opp fra bålet. Og da får man lyst til å lese skotske poeter, som Robert Burns, Thomas Campell, Charles Sorley og Robert Louis Stevenson, for å forsterke opplevelsen som whiskyen gir. Aromaen er betinget av byggmaltet, torven, destilleringen og fatlagringen, slik det er med all øvrig skotsk maltwhisky. Talisker har markante aroma av malt, karamell, mørk sirup, honning, mørk sjokolade, sjø, tang, tare, hamp, lakk, jod, gasbind, lær, dadler, sort oliven, aromatisk treverk, bål, samt toner av sherry.

Jeg liker å variere mellom ulike merker når jeg kjøper whisky på Polet, men Talisker vender jeg stadig tilbake til. Videre drikker jeg som regel ett eller to glass med Talisker når jeg er på The Whisky Bar i byen, som jeg ofte er innom. Da Tailsker er en rustikk whisky med markant aroma er den ikke egnet for nybegynnere. Det er ikke den man bør begynne med om man vil utforske skotsk maltwhisky, etter min oppfatning. Til det er Talisker for tøff, rett og slett. Man bør først ha prøvd bløtere maltwhiskyer og lært seg å like de før man prøver Talisker.

Når man først har prøvd Talisker og eventuelt lært seg å like den har man oppdaget noe av det fineste som kommer fra Skottland. Ikke bare har man oppdaget en unik whisky. Man har også oppdaget en sentral bit av skotsk historie og kultur, om man er åpen for slikt. Dessverre liker mange ikke maltwhisky fordi de synes whiskyene er for voldsomme eller stramme. Det er trist for dem. De går glipp av smaksrikdommen maltwhisky engang har og opplevelsen slik whisky gir. De går glipp av en sentral bit av skotsk historie og kultur. De går glipp av.......poesi på flaske.

 

 

 

Let other poets raise a fracas

Bout vines and wines, and drunken Bacchus,

And crabbit names and stories wrack us,

     And grate our lug:

I sing the juice Scotch bear can mak us,

     In glass or jug.

 

- Robert Burns

 

 

 

Nettside:

 

Talisker (ScotchWhisky):

https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1896/talisker/

 

 

 

21. okt, 2015

 

"My own experience has been that the tools I need for my trade are paper, tobacco, food, and a little whisky." 

- William Faulkner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her vil jeg snart skrive om Cragganmore 12 y.o. som er en av mine favoritt maltwhiskyer fra Speyside i Skottland. Maltwhiskyene fra Speyside er kjent for sin renhet og bløthet samt finstemte aromabilde. De er uten røyk eller nesten uten røyk. Det som særpreger Cragganmore 12 y.o. er blant annet duften, som er uhyre kompleks. Videre har whiskyen en delikat sødmefull aroma som sitter lenge i munnen etter at man har svelget.

Heng med!

 

 

 

And this, distill. And cask. And wait.

The senselessness of human things resolves

to who we are - our present fate.

Let´s taste, lets´s savour and enjoy.

Let´s share once more.

Another glass for absent friends. Pour

until the bottle´s done.

 

- Ron Butlin

 

 

 

Nettside:

 

Cragganmore (ScotchWhisky):

https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1832/cragganmore/

 

 

 

21. okt, 2015

 

"The light music of whiskey falling into a glass - an agreeable interlude." 

- James Joyce

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her vil jeg snart skrive om Oban 14 y.o. Denne maltwhiskyen regnes av kjennere og fagfolk i bransjen som den desidert beste fra Highland. Det sier ikke så rent lite da Highland har en rekke meget bra destillerier. Oban har en spesiell historie. Den kan dere lese om på nettsiden jeg har lagt ved nederst (klikk på linken så kommer historien opp). Oban 14 y.o. er uvanlig robust og rustikk til en Highland å være. En av de beste maltwhiskyene fra Skottland, synes jeg.

Heng med!

 

 

 

Scotland, my auld, respected mither!

Tou´ whiles ye moistify your leather,

Till, whare ye sit on craps o´ heather,

Ye tine your dam;

Freedom an´ whisky gang thegither!

Take aff your dram!

 

- Robert Burns

 

 

 

Nettside:

 

Oban (ScotchWhisky):

https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1884/oban/#/