21. okt, 2015

Talisker fra Isle of Skye

 

O thou, my muse! guid auld Scotch drink! Whether thro' wimplin worms thou jink, Or, richly brown, ream owre the brink, In glorious faem, Inspire me, till I lisp an' wink, To sing thy name! 

- Robert Burns 

 

 

Det er sagt at whisky er poesi på flaske. Jeg har sansen for den måten å betegne whisky på. Skotsk maltwhisky har en dybde og finesse som kan sammenlignes med poesi. Når jeg drikker maltwhisky opplever jeg ikke bare whiskyens aroma, men også at den gir meg noe som beriker på det indre plan. Jeg leser endel dikt og lyrikk. Under selve lesingen, og etterpå også, er det som om dører til rom i mitt sinn og mine følelser blir åpnet. Jeg kan si det samme om skotsk maltwhisky, og det går ikke på virkningen av alkoholen. Var det alkoholen kunne jeg like greit ha drukket enkel whisky som ikke koster så mye og dermed spart penger. Det går på maltwhiskyenes aromamessige komposisjon, som er kompleks. Videre går det på destillerienes historie og hvordan de inngår i skotsk kultur.

Jeg har lest noen bøker om whisky. Kunnskapen jeg har tilegnet meg ved å lese bøkene har økt min glede over skotsk maltwhisky. Talisker er en slik whisky. Den åpner dører til rom i mitt sinn og mine følelser. Det virker kanskje litt rart å omtale en whisky på den måten, men for meg gir det mening.

Talisker Destillery ligger på Isle of Skye, som er den nordligste øya på de Indre Hebridene på Skottland. Det er det eneste whisky destilleriet på øya. Til gjengjeld er destilleriet sagnomsust, og det ikke uten grunn. Destilleriet produserer flere maltwhiskyer. Alle er meget anerkjente. Den mest kjente og populære av dem er Talisker 10 y.o. Det var da jeg jobbet på Polet at jeg kom over denne unike whiskyen. Talisker var langt fra den første maltwhiskyen jeg smakte da jeg jobbet på Polet. Jeg husker ikke når jeg smakte den første gangen og under hvilke omstendigheter. Det jeg imidlertid husker er at whiskyen ga meg et uutslettelig inntrykk.

Talisker 10 y.o. er en spesiell whisky, og det på flere måter. Den skiller seg ut fra mange av de øvrige skotske maltwhiskyene jeg har smakt. Whiskyen er kraftig og markant, og den har en komposisjon få andre whiskyer i samme prisklasse matcher. Aromaspekteret er nærmest voldsomt og ettersmaken sitter uvanlig lenge. Mye av dette skyldes havet. Vindene som blåser inn over Isle of Skye bringer med seg salter fra havet som avsetter seg i torven på øya. Når byggmaltet røykes brennes torv under maltet. Røyken fra torven avsetter salter i maltet. Det preger whiskyens aroma, som man tydelig kan merke når man drikker den.

Aromaen er maskulin og rustikk. Det er som om man fornemmer det barske klimaet ute i havet og på selve øya når man drikker whiskyen, som om man sitter ved et bål med bjørkeved og kjenner lukten av både havet og røyken som stiger opp fra bålet. Og da får man lyst til å lese skotske poeter, som Robert Burns, Thomas Campell, Charles Sorley og Robert Louis Stevenson, for å forsterke opplevelsen som whiskyen gir. Aromaen er betinget av byggmaltet, torven, destilleringen og fatlagringen, slik det er med all øvrig skotsk maltwhisky. Talisker har markante aroma av malt, karamell, mørk sirup, honning, mørk sjokolade, sjø, tang, tare, hamp, lakk, jod, gasbind, lær, dadler, sort oliven, aromatisk treverk, bål, samt toner av sherry.

Jeg liker å variere mellom ulike merker når jeg kjøper whisky på Polet, men Talisker vender jeg stadig tilbake til. Videre drikker jeg som regel ett eller to glass med Talisker når jeg er på The Whisky Bar i byen, som jeg ofte er innom. Da Tailsker er en rustikk whisky med markant aroma er den ikke egnet for nybegynnere. Det er ikke den man bør begynne med om man vil utforske skotsk maltwhisky, etter min oppfatning. Til det er Talisker for tøff, rett og slett. Man bør først ha prøvd bløtere maltwhiskyer og lært seg å like de før man prøver Talisker.

Når man først har prøvd Talisker og eventuelt lært seg å like den har man oppdaget noe av det fineste som kommer fra Skottland. Ikke bare har man oppdaget en unik whisky. Man har også oppdaget en sentral bit av skotsk historie og kultur, om man er åpen for slikt. Dessverre liker mange ikke maltwhisky fordi de synes whiskyene er for voldsomme eller stramme. Det er trist for dem. De går glipp av smaksrikdommen maltwhisky engang har og opplevelsen slik whisky gir. De går glipp av en sentral bit av skotsk historie og kultur. De går glipp av.......poesi på flaske.

 

 

 

Let other poets raise a fracas

Bout vines and wines, and drunken Bacchus,

And crabbit names and stories wrack us,

     And grate our lug:

I sing the juice Scotch bear can mak us,

     In glass or jug.

 

- Robert Burns

 

 

 

Nettside:

 

Talisker (ScotchWhisky):

https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1896/talisker/