21. okt, 2015

Lagavulin 16 y.o.

 

"Love makes the world go round? Not at all. Whisky makes it go round twice as fast."

- Compton MacKenzie 

 

 

Jeg hadde ingen erfaring med skotsk maltwhisky før jeg begynte å jobbe på Vinmonopolet. Eneste gangen jeg husker at jeg drakk maltwhisky var en kveld i ungdomsårene da jeg var på besøk hos en kamerat. Etter det jeg husker var det Glenfiddic 12 y.o. Vi delte flasken og jeg husker at jeg likte smaken. Før den kvelden likte jeg ikke whisky i særlig grad. Jeg syntes at smaken var stram og besk, men maltwhiskyen som vi drakk den kvelden var annerledes. Det var likevel først da jeg var i militæret at jeg kom igang med å drikke whisky, som var skotsk blended. Maltwhisky kunne en soldat bare drømme om.

Da jeg begynte å jobbe på Polet på Økern høsten 1995 ble jeg fort oppmerksom på det store utvalget av whisky i butikken. Jeg ble nysgjerrig og ville derfor prøve noen av whiskyene. Det skulle likevel gå en liten stund før jeg kom igang med å kjøpe whisky. Fordi jeg var blitt nysgjerrig på whisky ville jeg skaffe meg kunnskaper om denne komplekse drikken. Jeg dro ned til en bokhandel i byen og kjøpte Den store kulturguiden om whisky skrevet av Michael Jackson, som var guruen innen whiskyverdenen. Boken ble regnet som selve Bibelen for whisky entusiaster og var derfor et must for meg. Jeg gikk raskt igang med å lese boken og ble grepet.

Før jeg skaffet meg boken hadde jeg kjøpt min første whisky, som var en singel skotsk maltwhisky, og smakt på den. Jeg tenkte at kombinasjonen av å lese i boken og prøve ulike maltwhiskyer måtte være spennende. Og det slo til. Kunnskapene som jeg tilegnet meg ved boken skulle bidra til å berike opplevelsen av whiskyene som jeg i tur og orden prøvde hjemme.

Den første skotske maltwhiskyen jeg kjøpte var Lagavulin 16 y.o.

Det var en fredag ettermiddag. Vi hadde nettopp fått lønning, så jeg tenkte at jeg kunne kjøpe meg en maltwhisky. Jeg visste at det måtte være en Islay, men ikke hvilken. Valget stod mellom Bowmore, Laphroaig, Ardbeg og Lagavulin. Etter å ha tenkt litt samt rådført meg med mine erfarne kolleger falt valget til slutt på Lagavulin. Da jeg kom hjem var jeg veldig spent. Jeg fant frem det tunge whiskyglasset med tykk bunn i hylla på kjøkkenet og tok flasken forsiktig ut av hylsteret.

Så åpnet jeg flasken...

Da jeg hadde fått opp korken snuste jeg på flaskeåpningen. En lukt av malt, torv og røyk rev meg i nesen. Mine kolleger hadde gjort meg oppmerksom på at det var en whisky med markant lukt og smak jeg hadde valgt. Likevel ble jeg overrasket da jeg kjente lukten. Etter å ha snust noen sekunder skjenket jeg i glasset. Først kikket jeg på brennevinets gylne farge, som ga meg assosiasjoner til edelt treverk og teakolje. Så førte jeg glasset mot nesen og snuste kraftig inn, slik jeg hadde lært på Polet at man skulle gjøre. Og jeg ble perpleks. Lukten var overveldende, men ikke stram eller ubehagelig. Tvert om var det en meget innbydende sødmefull lukt av røyk, malt, torv, honning, sort oliven, dadler, mørk sjokolade, tobakk, tørket frukt, gasbind, jod, lakk, mørk sirup, tang, tare, sedertre, mørk karamell samt toner av sherry og fat.

Jeg var mer enn spent på hvordan whiskyen ville smake. Nesten andektig tok jeg en slurk, rullet whiskyen rundt i munnhulen med tungen i flere sekunder slik at den traff alle smaksløkene, sugde inn luft mellom leppene slik at dråper av whiskyen traff smaksløkene bak i ganen. Så svelget jeg langsomt. Deretter pustet jeg rolig ut med nesen. Og det var en opplevelse jeg ikke kommer til å glemme. En eksplosjon i munnen, rett ut sagt. Whiskyens flotte og kraftige aroma slo meg nesten overende. En intens opplevelse. Aldri før hadde jeg smakt noe lignende, og ettersmaken av whiskyen bare varte og varte. Jeg himlet med øynene og måtte bare konstantere at jeg var overbevist, og det allerede etter den første slurken. Smaken fulgte opp lukten. Whiskyen var meget rik og fyldig i aromabildet, elegant, rustikk, velkomponert og hadde stor konsentrasjon.

Jeg tok med meg flasken og glasset og satte de fra meg på salongbordet i stua. Så gikk jeg bort til stereoanlegget og satte på albumet Electric Ladyland med The Jimi Hendrix Experience. Resten av kvelden tilbrakte jeg i lenestolen med whiskyen ved siden av meg på salongbordet. Jeg hadde også funnet frem en cigar som var produsert i Nicaragua. Kvelden husker jeg som en svært fin. Det ble til at jeg drakk fire fem glass mens jeg pattet rolig på cigaren, og whiskyen gjorde meg god og varm.

Etter denne kvelden har Lagavulin 16 y.o. vært min favoritt whisky fra Islay. Joda, jeg har smakt andre whiskyer fra denne værbitte øya ute i havet i vest som har overgått Lagavulin. Jeg kan for eksempel nevne Ardbog, som ble produsert i et begrenset antall flasker i forbindelse med destilleriets jubileum i 2013. Kun ett par hundre flasker kom til Norge og jeg var så heldig at jeg fikk kjøpt to før den ble utsolgt. En flaske Ardbog kostet dengang omtrent tusenlappen, etter det jeg husker. Og opplevelsen av denne utrolige whiskyen? Dét er en annen historie...

 

 

 

Leather and whisky smoke

Whisping around yesterday´s memories

Curling around your face in a haze

And you

Setting the world ablaze

Leather and whisky, smoke

And ashes shifting

 

- MsAmendable

 

 

 

Nettside:

 

Lagavulin (ScotchWhisky):

https://scotchwhisky.com/whiskypedia/distilleries-brands/distilleries-and-brands/lagavulin/#/