27. feb, 2016

Upper Ten

 

"Tell me what brand of whiskey that Grant drinks. I would like to send a barrel of it to my other generals."

- Abraham Lincoln

 

 

Upper Ten er en av mine favoritter blant skotsk blended. Det er en rimelig men meget bra blended whisky som har fått et ufortjent dårlig rykte nettopp fordi den er rimelig.

Fagfolk i bransjen vurderer Upper Ten som den beste blended under 12 år på det norske markedet. Det betyr at Upper Ten vurderes for å være bedre enn klassikere som for eksempel Famous Grouse, Bell´s og Johnny Walker Red Label.

All blended er en blanding av maltwhisky (100% maltet bygg) og såkalt smaksnøytral grainwhisky (hvetemalt). En blended whisky er et billigere og enklere produkt enn en maltwhisky, især singel maltwhisky. Det varierer mellom de ulike produsenter og merker hvor mye maltwhisky som brukes i blandingen. Mange produsenter nøyer seg med omlag en tredjedel, noe som gir grei men enkel whisky i de fleste tilfeller. Nær halvparten av Upper Ten er maltwhisky, nærmere bestemt Laphroaig - en berømt maltwhisky fra Islay. Den høye andelen av Islay maltwhisky gjør at aromaen i Upper Ten har tydelig karakter av malt, torv, sjø og røyk.

I tillegg er Upper Ten, som all annen skotsk blended, lagret på fat i tre år, noe loven i Skottland krever. Fatlagringen runder av whiskyen og gjør den bløtere, samt at aromabildet blir mer komplekst og nyansert. Det er henholdsvis bourbonfat og sherryfat som brukes til lagring av skotsk whisky, også blended. Først får whiskyen et lengre opphold på bourbonfat, som gir lysere og mer søtlige aromaer av vanilje, lys sjokolade, karamell, tørket frukt, gasbind, honning, røyk og toffee, for å nevne noen. Etter oppholdet på bourbonfat får whiskyen et kortere opphold på sherryfat, som tilfører mørkere og mer markante aromaer av mørk sjokolade, lakris, mørk sirup, krydder, jod, hamp, tobakk, aromatisk treverk, røyk og sherry.

All fatlagring er brutalt for en whisky. Det kan endre balansen mellom alle de ulike aromaene i whiskyen helt om lagringen ikke utføres korrekt. Derfor må fatlagring utføres så skånsomt som mulig for at whiskyens rene aromaer fra råvaren, som er byggmalt, ikke skal overdøves og ødelegges. Som kjent er whisky ekte brennevin. Det betyr at whisky skal smake av selve råvaren samt ikke er tilsatt andre smaker utover det fatlagringen gir.

Første gangen jeg smakte Upper Ten var da jeg var i militæret. Vi hadde bådde vorspiel, nachspiel og fester på kaserna i militærleieren - alle sammen ulovlige - der alkohol selvsagt ble konsumert. Det gikk som regel i brennevin fordi det var lettere å smugle inn i leieren. Jeg kan ikke huske at det ble drukket øl eller vin noen gang på kaserna. Dessuten var lukten av brennevin lettere å kamuflere. Det siste var viktig da vakthavende befal kunne dukke opp på uventet inspeksjon. Flere av de andre gutta i troppen drakk Upper Ten så det ble til at jeg gjorde det samme. Whiskyen kjøpte vi selvsagt på Polet i Bodø. Vi kjøpte alltid halvflasker som vi gjemte under skjorta, i bagen eller andre steder. Siden vi ikke ble inspisert i porten var det aldri noe problem å smugle flaskene inn i leieren igjen.

Til å begynne med likte jeg ikke smaken av Upper Ten, men så hadde jeg nesten ingen erfaring med skotsk whisky dengang. Til å begynne med syntes jeg at Upper Ten var både stram og besk, og det var en prøvelse for meg å drikke whiskyen. Men litt etter litt fikk jeg grep om Upper Ten, og om jeg ikke lærte meg å direkte like denne whiskyen så klarte jeg iallfall å tolerere den. Da jeg var student gikk det ikke så mye i brennevin, men mest i øl og vin. Det var likevel ved ett par tilfeller at jeg drakk Upper Ten, og jeg husker at det bragte minner frem i meg fra tida i militæret. I dag setter jeg stor pris på Upper Ten. Jeg kjøper whiskyen gjerne og regner den som sagt blant mine favoritter når det gjelder skotsk blended.

 

 

 

Crawled inside a whisky bottle

For I am no Aristotle

This is my hiding spot for awail

There is no need for 911 to be dailed

I´m only trying to drown my misery

Surely that is plain to see

Please don´t shake me out

I need my whisky stout

Let me stay in here for now

I´ll find my own way out.....some how

 

- Pauline Russel

 

 

 

Nettside:

 

Upper Ten (Arcus):

https://www.arcus.no/produkter/upper-ten-0-7