Etter en rangel...

Sterk espresso kaffe er et must for meg dagen derpå. Også skitten poesi og blues. Samt en solid frokost. Det må til for at min sjel skal bli helet.

 

 

 

"The hangover was lightening in a bottle. We´re aware of that. It went through the roof all over the world."

- Todd Phillips

 

 

"Dagen derpå" er noe de fleste av oss har opplevd. Man føler seg ikke ovenpå og angeren kan komme om at man burde ha drukket mindre kvelden i forveien. Selv har jeg aldri slik anger da jeg som regel sørger for å bremse inntaket av alkohol før jeg går til køys. Alkohol er jo en gift rent medisinsk sett og dermed belastning for kroppen og det mentale. I tillegg forsterker alkohol sinnsstemninger. Det bør man være oppmerksom på hvis/når man vil drikke. Har man det ikke helt godt med seg selv er ikke alkohol greia. Da bør man la være med å drikke og heller vente til man har det godt igjen. Det er faktisk viktig at man gjør det, mener jeg, fordi alkohol kan påføre unødig lidelse. Som oftest skjer det når man ikke har det helt godt. Nikotin er også en gift, noe som forsterker "dagen derpå" om man har røkt litt vel mye. Men tobakk utgjør ingen risiko for at man skal få det kjipt, slik alkohol lett kan gjøre.

Som regel drikker jeg noen glass vann før jeg går til sengs etter en fest eller rangel. Vannet gjenoppretter væskebalansen i kroppen mens jeg sover. Slik unngår jeg tømmermenn neste morgen og kan føle meg ganske fin igrunnen. Men av og til har jeg hangover og føler meg så der. Normalt skyldes det at jeg har drukket for lite vann kvelden i forveien. For å komme ovenpå igjen drikker jeg to tre glass vann, og virkningen kommer fort. Å drikke friskt vann hjelper alltid, uansett hvordan man føler seg.

Jeg lager alltid ei kanne kaffe. Mens kaffen brygger leser jeg poesi og lytter til blues. Det gir en feelgood. Kaffen er alltid espresso. Brygges i min gamle espressokanne som jeg kjøpte da jeg var student på begynnelsen av 90-tallet. Kanna er noe slitt og flekkete nå, men gir den beste espresso som tenkes kan. Det er ei kanne med sjel, og slike kanner er gull verdt. Kaffen kjøper jeg som regel på Black Cat, som er Norges eldste kaffe- og tehus. Noen ganger kjøper jeg kaffen i innvandrerbutikk. Alt ettersom.

Jeg leser dikt også mens jeg drikker av kaffen. Vet ikke hva det er, men poesi gjør noe bra med meg. Uansett hva slags sinnsstemning jeg er i treffer poesi noe inni meg. Føler meg bedre rett og slett ved å lese dikt. Det gjelder i høyeste grad om morgenen dagen derpå når jeg har behov for å samle tanker og følelser. Å lese diktere som Charles Bukowski, Jack Kerouac, Robero Bõlano, Dylan Thomas eller Jens Bjørneboe løfter min sjel. Diktene setter ord på det jeg føler og tankene som tumler rundt i mitt hode. Det virker befriende.

Utover poesi har jeg alltid blues på stereoanlegget. Jeg trenger å lytte på blues om morgenen. Er så og si fysisk avhengig av det. Mitt forhold til blues har utviklet seg over mange år, og jeg lytter på ett eller flere av mine blues album hver dag. Jeg sitter da i sofaen eller stresslessen med kaffen og ei diktbok eller to og lytter til musikken som spiller. Blues gjør noe bra med mitt indre, akkurat slik poesi gjør. Sjangeren forløser noe inni meg. Det er som om min sjel løftes. Jeg vet ikke om noen bedre måte å uttrykke det på. Noe dypt inni meg beveges, og det kjennes godt. Ved å lytte på blues føler jeg meg mindre nedpå og alene, noe jeg av og til gjør dagen derpå. 

Når kaffen er drukket går jeg ut på badet for å stelle meg. En god dusj og å børste tenner er obligatorisk dagen derpå. Det kvikker opp og gir en følelse av velbehag, noe jeg ikke kan være foruten. Da pleier jeg å ta full kroppsvask. Lite er så deilig som å kjenne det bløte og varme vannet renne nedover kroppen. Jeg bruker ikke vanlig såpe, men dusjolje som er kjøpt på apoteket. Dusjoljen gjør huden silkemyk og glatt, og tilfører en duft av aprikos. Den kjennes meget behagelig både under og etter dusjen. Når jeg har fått tørket meg børster jeg tenner for å få en frisk smak av mint i munnen. Også det er deilig. 

Etter at jeg har kommet i klærne lager jeg frokost. Det blir ofte såkalt Full English Breakfast, som er stekt egg & bacon, stekte grove pølser, grillede tomater, bønner i tomat, stekt sopp og ristet toast. Til maten har jeg Earl Grey te og ferskpresset appelsinjuice som drikke. Skikkelig tømmerhogger-frokost, med andre ord. Den er rene kuren mot hangover. I tillegg er det en velsmakende rett, og metthetsfølelsen sitter flere timer etterpå.

En annen frokost som jeg liker å ha dagen derpå er meksikansk eggerøre med hjemmelaget hvete-tortillas. Drikke er friskt vann med krøstet lime. Det er en enkel rett å lage, men smaker utrolig godt. I eggerøren bruker jeg blant annet hvitløk, rødløk, tomat, avokado, chili og frisk koriander. Etter at jeg har spist ferdig pleier jeg å ha varm kakao med krem. Bruker en oppskrift av azteker-indianerne. Jeg lager kakaoen av kokesjokolade, H-melk, kremfløte, kanel, muskat, vanilje, chili, honning, revet appelsinskall og havsalt. Kokesjokoladen gir kakaoen deilig tykk konsistens. Den skal være såpass sterk at det brenner i munnen, men samtidig ha tydelig smak av alle ingrediensene. Kakaoen smaker så man kan høre englene synge. Det er ingen overdrivelse å si. Meksikansk eggerøre med hjemmelaget hvete-tortillas og azteker-kakao er da et fantastisk måltid å ha dagen derpå.

Noe jeg ikke har hatt til frokost ennå, men ønsker å prøve, er stekt lever og nyre med frityrkokt potet-chips og stekte tomater. Ideen har jeg fra romanen Ulysses av James Joyce. I en av romanens passasjer skildrer Joyce en Bloomsday Breakfast. Det er endel år siden jeg leste Ulysses nå, men etter det jeg husker består frokosten, slik den er beskrevet i romanen, av ovennevnte stekt lever og nyre, frityrkokt potet-chips og stekte tomater. Drikke er Earl Grey te. Joyce skildrer maten på en slik måte at den virker svært innbydende på meg. Jeg kommer derfor til å ha en slik frokost. Da vil jeg kjøpe lever og nyre hos Strøm~Larsen på Torshov. En av de få gjenværende slakterne og pølsemakerne i byen. Helst vil jeg ha lever og nyrer av lam, alternativt av kalv, men det er selvsagt avhengig av hva Strøm~Larsen har.

I tillegg til det jeg har nevnt ovenfor går jeg en tur. Å komme seg ut og trekke frisk luft er noe av det beste man kan gjøre dagen derpå. Det er iallfall min erfaring. Jeg går som regel en tur i skogen. Der er det stille og harmonisk, det lukter godt av jord, trær og gress, fuglene kvitrer og solens lys brekker gjennom trærnes bladverk. Det er ren balsam for sjelen. Virker både oppkvikkende og beroligende på samme tid. Når jeg så kommer hjem igjen ser jeg gjerne en film. Jeg har en samling på omlag 500 dvd-filmer. Mange av de er Hollywood klassikere. Jeg ser for eksemepel en film-noir, eller en James Bond film, eller Den rosa panteren med Peter Sellers. Alt etter hva jeg har lyst til å se. Lager da ei kanne te som jeg drikker av mens jeg ser filmen.

 

 

 

I morgon vil eg byrja på eit nytt og betre liv,

                    trur eg.

Eg skal aldri gå på fylla meir og skjera folk med kniv,

                    trur eg.

Eg skal aldri skråla visar meir i laddevinsrus,

men synge åndelege sanger i Zions bedehus,

                    trur eg.

Alle kvinnfolk som eg møter skal eg sky som bare fan,

                    trur eg.

Og gå vyrdeleg forbi dei som ein nybakt kappelan,

                    trur eg.

Eg skal sitte som ein munk i ein misjonskone-ring,

drikke kaffi medan drøset går um åndelege ting,

                    trur eg.

Det skal ingen meir få sjå meg når det lid til høgste natt,

                    trur eg,

koma ruslande på heimveg utan stivesty og hatt,

                    trur eg.

Eg skal legga meg når grisen går til kvile i sitt bol,

og stå opp når hanen flaksar og gjel i morgonsol,

                    trur eg.

Ja, i morgon skal eg byrja på den gode veg som sagt,

                    trur eg,

Taka striden upp mot kjøtet og den heile develsmakt,

                    trur eg.

Men i dag lyt det få vera, for eg er så spøkje tyrst

at eg må ha eit ølkrust til å leska meg på fyrst,

                    trur eg.

 

- Jakob Sande

 

 

 

Nettsider:

 

Full English Breakfast (Sainsbury´s):

https://recipes.sainsburys.co.uk/recipes/breakfast/full-english-breakfast

 

Mexican Scrambled Eggs (Metro):

https://metro.co.uk/2014/02/25/mexican-scrambled-eggs-the-perfect-breakfast-recipe-and-hangover-cure-4316532/

 

Aztec Hot Chocolate (Better Homes & Gardens):

https://www.bhg.com/recipe/drinks/aztec-hot-chocolate/

 

"Recipes Inspired by James Joyce´s Dublin for Bloomsday" (Irish Central):

https://www.irishcentral.com/travel/bloomsday-james-joyce-recipes