Kysset

Å kysse er noe av det fineste mellom mann og kvinne som er glade i hverandre. Kyssing er så og si alltid noe man gjør både før, under og etter elskov. Selv har jeg et lidenskapelig forhold til det å kysse en kvinne, jeg liker det veldig godt. Det å kysse et annet menneske er normalt et uttrykk for hengivenhet og lidenskap. Kyss har en sentral symbolsk funksjon i mange av de store religioner. I Høysangen i Bibelen skildres kyssing i meget vakre poetiske vendinger. Kyssing forekommer videre ofte innen poesi og diktning. Kyss kan også være uttrykk for hat og svik. Ett av de mest berømte svikefulle kyss vi kjenner fra åndshistorien er Judas som kysser Jesus for å forråde ham. Mafiaen på Sicilia kysser ofte den som er ment for å henrettes, det såkalte "Dødens kyss".

 

 

"Take this kiss upon the brow! And, in parting from you now, thus much let me avow. You are not wrong, who deem that my days have been a dream."

- Edgar Allan Poe

 

 

Jeg husker ennå mitt første tungekyss. Jeg fikk det da jeg var 13 år gammel. På den tiden bodde jeg sammen med min mor rett ved Åmot (Modum kommune). På torsdagskveldene vanket jeg og mine kamerater på det lokale ungdomshuset "Klubben". På "Klubben" var det mange pene jenter og vi gutta var selvsagt på utkikk etter dem. Det var på "Klubben" at jeg begynte å røyke rullings, noe flere av mine kamerater også gjorde. Jeg syntes alltid at det var gjevt å komme på "Klubben"på torsdagskveldene. Som regel ble vi kjørt dit av en av foreldrene, og tok så bussen hjem når "Klubben" stengte. Eller det hendte at vi gikk hjem. "Klubben" lå ikke lenger unna der jeg og mine kamerater bodde enn at vi kunne gå hjem.

"Klubben" var et slags ungdomsdiskotek. Lokalet var det gamle Folkets Hus og det var rimelig svært. Man fikk kjøpt brus, pølser, sjokolade og snacks der. Og jeg husker musikken. "Klubben" hadde egen DJ som spilte det siste innen disco, pop og rock. Jeg likte mange av låtene og kjøpe flere skiver på bakgrunn av de låtene jeg hørte ble spilt. Selvsagt var det mye flørting der, også sjekking. Det sier seg selv. Gutta var på jakt etter jentene, og vice versa. Og det var på "Klubben" jeg traff henne som jeg fikk mitt første tungekyss av. Hun var på samme alder som jeg, slank og velskapt, hadde kort blondt hår, og var meget pen. Av en eller annen grunn var det hun som sjekket opp meg. Det er en av de sjeldne gangene jeg har opplevd å bli sjekket opp, normalt er det jeg som må ta initiativet og prøve meg. Vi ble kjærester og var sammen ett par måneder før hun slo opp. Mens vi var sammen var vi ofte på besøk hos hverandre. Da satt vi på rommene, pratet og kysset. Det ble kyssing for det meste. Hun var god til å kysse. Jeg kjente det kriblet i hele meg da hun kysset meg første gangen. Hun hadde tydeligvis gjort det før. Jeg var uerfaren, nølende og usikker. Likevel opplevde jeg det å kysse henne som at jeg entret en ny og spennende verden, en uutforsket verden som lå der og ventet på meg. 

Etter henne skulle det bli flere kjærester. Hver gang jeg fikk en ny kjæreste var jeg spent på hvor god hun var til å kysse. Ikke det at jeg var så god til å kysse selv, for det var jeg ikke. Mine egenskaper som kysser var omtrent midt på treet. Men det var alltid spennende å finne ut av om den og den jenta var god til å kysse. Ikke bare jeg tenkte slik, alle de andre gutta gjorde likedan. Da jeg var 17 år hadde min mor og jeg flyttet til Krokstadelva (Nedre Eiker kommune). Det var ei bra tid, men også ei vanskelig tid, som ungdomstid normalt er. På den tida leste jeg ungdomsromanen Ungdomsblues av Runa A. Berg. Og jeg ble sterkt grepet av Ungdomsblues. Romanen skildrer ungdoms oppvekst i Oslo, og da jeg leste den følte jeg sterk trang til å være i byen, vandre gatelangs med en sneip i munnviken, kjenne asfalt under føttene, holde ei pen jente i hånda, og så kysse henne på et gatehjørne. Det ble selvsagt aldri slik, og det er et savn jeg har hatt inne i meg siden.

En av mine kamerater tok meg med på fest hos den lokale brannsjefen i kommunen. Det syntes jeg var stas. Brannsjefen var litt av en type. Hjemmebrentsapparatet stod midt på kjøkkenet slik at alle naboene samt forbipasserende på veien rett utenfor huset tydelig kunne se det. Han var en underlig skrue, liten, rundmaget og skallet, og alltid med en sigarett i munnviken. Men han visste hvordan man skulle feste, og det til gagns. Han hadde åpent hus omtrent hver helg. Det vil si, åpent for de han visste noe om og kjente til. Han ville selvsagt ikke ha rølp hos seg. De fleste av av oss ungdommene i bygda visste om det, og mange dro til ham på lørdagskveldene.

På festene hos brannsjefen skjedde litt av hvert. Jeg husker spesielt en kveld der to av jentene som var tilstede begynte å krangle seg imellom om hvem av de som var best til å gi tungekyss. Krangelen endte med et veddemål der alle gutta som var tilstede fikk lov til å teste hvor gode de var. Begge jentene var omtrent 20 år gamle og etter det jeg husker meget attraktive. Ikke alle gutta på festen var med på å kysse de to jentene, men en del av dem gjorde det. Dette høres kanskje litt underlig ut, men det var slik på festene hos brannsjefen. Der kunne så og si alt skje, og denne hendelsen forundret ingen.

På festen som jeg skal fortelle om møtte jeg ei fin jente som var på samme alder som jeg, altså 17 år. Hun var litt lavere enn jeg, hadde mørkt blondt hår, var normalt slank og pen. Vi satt i sofaen og prata. Hun var meget tiltrekkende i mine øyne så jeg spurte om å få et kyss. Da hun svarte ja nølte jeg ikke. Først kysset jeg henne lett på munnen. Så prata vi litt til før jeg spurte om jeg kunne få kysse henne igjen. Hun svarte ja på ny, og nå våget jeg å prøve et tungekyss. Og heldigvis ville hun det. Vi klinte og det føltes meget bra. Etter at vi hadde klint litt ønsket jeg å gå ett skritt videre. Jeg hadde veldig lyst til å ta på hennes bryster, og da jeg prøvde meg avviste hun meg ikke. Hun var utrolig deilig å kysse med, og jeg kjente at det kriblet i hele meg når jeg tok på hennes bryster. Hun var god til å kysse og hadde fine bryster. Dessverre pådro jeg meg kyssesyken, så jeg måtte til legen og deretter gå på pencilinkur ett par ukers tid. Det ble flere fester hos brannsjefen der jeg møtte jenter, og jeg kysset med noen av de. Jeg kan ikke unngå å smile og humre for meg selv når jeg tenker tilbake på disse festene nå.

Da jeg var russ havna jeg sammen med flere jenter. En av festene var på et slags samfunnshus på Kongsberg. Der havna jeg og ei jente fra en parallellklasse på scenen. Vi lå der på gulvet og klina. Det var ikke noe band som spilte da, så det var fritt frem på scenen. De andre var nede på dansegulvet og danset. Noen av gutta plystret opp til oss. Hun jeg klinte med var god til å kysse, og hun var god til å stryke meg over ansiktet og håret. Etter at vi hadde kysset på scenen gikk vi ut og stilte oss opp ved et stort tre rett bak festlokalet der vi kunne være for oss selv. Jeg husker at jeg fikk lov til å smyge hånden inn under blusen og ta på hennes bryster. Jeg fikk også lov til å ta oppover på innsiden av lårene hennes. Mens jeg tok på henne grep hun mitt hår og stønnet lavt i mitt øre. Det var en fantastisk opplevelse, og den står for meg som ett av de fineste minnene jeg har fra russetida.

Siden er det blitt flere jenter, noen tilfeldige andre mer seriøse forhold. Jeg liker selvsagt fortsatt å kysse jenter og gjør det gjerne når jeg får anledning, men nå som jeg er blitt voksen legger jeg noe annet i det å kysse enn hva jeg gjorde i yngre dager. Et kyss er ikke lenger bare et kyss sånn helt uten videre. For meg er det nå en av de aller fineste måtene jeg kan vise min hengivenhet og lidenskap overfor et annet menneske. Å kysse er som å bevege seg inn i det mest intime rom der bare hun og jeg er. Det er blitt slik nå i voksen alder at jeg kysser kun jenter jeg føler sterkt for på et dypere plan. Slik var det ikke i yngre dager, for å si det enkelt, da var det spenningen og begjæret som drev meg.

Fordi jeg er en tildels kontroversiell type som mange reagerer på har jeg en egen metode for å teste om jentene jeg møter og har fått god kontakt med - såpass god at jeg regner med at jeg har muligheten - ønsker eller tør å kline eller ikke (ikke alle ønsker eller tør det). Metoden er en replikk og den har jeg brukt ofte de siste årene for å teste jentene på forhånd. Av alle de gangene jeg har brukt denne replikken har jeg scoret blink fire ganger, noe jeg synes er et anstendig resultat.

Hensikten med replikken er å sile ut de jentene som jeg antakelig ikke vil trives med i lengden, eller som ikke vil trives med meg. Jeg er en noe rufsete fyr som lever et frivolt liv mange nok vil rynke på nesen av. Derfor er det viktig for meg at når jeg først kysser ei jente, og det kan bli til noe mer enn kyssing, så bør det være ei jente som både liker og matcher meg som den jeg engang ér samt min livsstil. Jeg har tenkt ut replikken på egenhånd, og den er ganske så effektiv til å sile ut jenter som antakelig ikke er noe for meg i det lange løp og vice versa.

Replikken er denne: "Kysser du meg nå, så smaker jeg Charles Bukowski!"

Jeg har en klar hensikt med denne replikken, og i hensikten ligger flere ting. Replikken fungerer altså som en sil eller et filter. Det høres kanskje suspekt eller underlig ut, men min erfaring er at om man ikke vurderer en potensiell partner godt allerede helt fra starten av, så risikerer man å gjøre fatale feil. Og gjør man det kan man fort ende opp med at man har skapt forventninger som lett kan såre andre mennesker. Videre risikerer man at man har innledet noe som ikke har nødvendig forutsetning til å fungere særlig godt eller der man ikke får tatt ut potensialet. Fordi jeg er alt annet enn mainstream er det derfor viktig at jeg er påpasselig med hva slags type jenter jeg prøver meg på og mingler med.

For det første ønsker jeg å sjekke om jenta jeg prater med - og eventuelt har fått god kontakt med - veit noe om Charles Bukowski. Hvis hun veit noe om ham veit hun trolig også noe om amerikansk undergrunns litteratur. For meg er sånt viktig å finne ut av før jeg eventuelt går videre. Det er nødvendig for meg å vite noe om hva som er hennes orientering og hva hun mener er viktig. Hvordan hun da svarer vil fortelle meg en hel del om henne og hva hun er opptatt av. Kjenner hun til Charles Bukowski og dermed amerikansk undergrunns litteratur er hun innafor i mine øyne.

For det andre så ligger det implisitt i replikken at jeg ikke smaker friskt av tannpasta eller mint pastiller, men istedet av tobakk og whisky. Sånt gir signaler om hva slags type jeg er, at jeg hverken er cleancut eller harmless, men noe annet. Slettes ikke alle jenter liker å kysse en mann som smaker tobakk og whisky, men viker unna. Siden jeg er ute etter ei jente som har noenlunde samme orientering og livsstil som det jeg har er det derfor sentralt for meg å vite noe om hvor hun "befinner seg i landskapet" før jeg begir meg inn på noe som helst. Skjønner og godtar hun at jeg smaker tobakk og whisky er hun innafor i mine øyne.

For det tredje er replikken såpass utfordrende at den effektivt siler ut jenter som synes at den går litt for langt, eller at den er obskøn og provoserende. Sånne jenter er bare ikke min greie. De jentene som er min greie er de som tar replikkens poeng og kysser meg allikevel. Jeg er ikke ute etter mainstream, pene og pyntelige jenter, istedet er jeg ute etter jenter som er litt råere og barskere enn som så. I hele mitt liv har jeg søkt å være sammen med jenter som tør det andre bare tenker. Det vil si jenter som ikke er redde for å tørre eller satse, jenter som vil noe med sitt liv utover det å gå på ski, knaske potetgull og se på TV. Slike jenter har ofte sterk vilje og er selvbevisste, og sånt liker jeg. Da jeg har en markant personlighet og sterk vilje er det derfor viktig at jenta jeg havner sammen med matcher det.

Som sagt har jeg scoret blink fire ganger med denne replikken så langt. Den første gangen var i Berlin (sjekk storyen "Fiolinist i Berlin" under linken "En god historie" på menyen), andre gangen var på John Dee, tredje gangen på rockepuben De Villes, og fjerde gangen på Olsen Bar på Bryn. Alle de fire jentene som kysset meg var forskjellige seg imellom, men felles var at de var gode til å kysse.

Jeg husker spesielt jenta jeg møtte på John Dee. Vi stod i baren og prata mens vi ventet på at det skulle bli vår tur. Hun var omtrent i midten av 30-årene, høy og slank, hadde langt sort hår og mørke trekk i ansiktet, og hun var meget pen. I mine øyne så hun ut som en sigøyner, men hun var helnorsk. Hun spurte meg om hva jeg skulle drikke. Jeg svarte at jeg ville ha singel skotsk maltwhisky. Så spurte hun om hvilken whisky jeg hadde tenkt meg. Jeg svarte at jeg ville ha Oban fra Highland.

Mens vi prata fikk jeg whiskyen, betalte og tok en slurk. Hun spurte om hvordan den smakte. Jeg tok en liten kunstpause, så henne inn i øynene og sa: "Kysser du meg nå, så smaker jeg Charles Bukowski!"

Hun tok utfordringen på strak arm, kom helt inntil meg og ga meg et dypt tungekyss der og da. Og hun var meget god til å kysse. Hun ga meg ett av de beste tungekyssene jeg noen gang har fått. Det var et grådig, sultent og rått kyss. Etter at vi hadde kysset slik en stund sa hun at hun måtte gå. Hun ga meg et nytt lettere kyss, sa at hun håpet å se meg igjen, og så ble hun borte. Jeg har ikke sett henne siden.

Mens jeg skriver dette strømmer minnene på. Jeg husker omtrent alle jentene jeg har kysset med, men ikke absolutt alle. Og ennå står minnet fra min tidlige ungdom klart for meg, da jeg satt på hennes værelse og fikk mitt første tungekyss...

 

 

 

The Kiss

Are you shaken, are you stirred
By a whisper of love,
Spellbound to a word
Does Time cease to move,
Till her calm grey eye
Expands to a sky
And the clouds of her hair
Like storms go by?

Then the lips that you have kissed
Turn to frost and fire,
And a white-steaming mist
Obscures desire:
So back to their birth
Fade water, air, earth,
And the First Power moves
Over void and dearth.

Is that Love? no, but Death,
A passion, a shout,
The deep in-breath,
The breath roaring out,
And once that is flown,
You must lie alone,
Without hope, without life,
Poor flesh, sad bone.

- Robert Graves

 

 

 

Nettside:

 

"The History of Kissing" (The Daily Beast):

http://www.thedailybeast.com/articles/2011/02/13/history-of-kissing-from-ancient-rome-to-modern-day-by-sheril-kirshenbaum.html