Humor - ofte uskyldig men av og til et farlig våpen

Sir Charles Spencer "Charlie" Chaplin (1889 - 1977) - en av de største komikere og filmskapere i moderne tid. Chaplin var kjent som "Landstrykeren" (The Tramp) fra sine filmer, i tillegg var han en utmerket komponist der han selv skapte musikken til flere av sine filmer. Blir vurdert som en av de viktigste bidragsyterne innen moderne film av folk i bransjen og kritikere. Chaplins filmer er i manges øyne meget morsomme og det er en intelligent form for humor han bruker i dem. Ett av kjennetegnene ved hans filmer er den krasse sosiale kritikken som går igjen. I flere av sine filmer uttrykker Chaplin forståelse og sympati for de som befinner seg nederst på den sosiale rangstigen eller som på en eller annen måte sliter med hverdagslivet. Han hadde en enestående karriere og var virksom i omlag 70 år som filmskaper og skuespiller. Flere av hans filmer regnes blant de beste som noengang er laget, som "Modern Times", "City Lights", "Gold Rush" og The Great Dictator". En legende går ut på at Adolf Hitler så "The Great Dictator" sammen med noen av sine nærmeste menn. I følge legenden fikk Hitler ett av sine mange raserianfall og sverget at han skulle sørge for at Chaplin ble tatt av dage. Heldigvis for alle oss som elsker Chaplin og hans filmer ble det ikke som Hitler sverget.

 

 

 

"Two things are infinite, the universe and human stupidity. I´m not sure about the universe."

 

- Albert Einstein

 

 

Jeg har likt humor helt siden min tidlige barndom og følgelig brukt det mye. I min familie var tonen preget av ironisk humor, og den var krass innimellom "for å sette skapet på plass". Humoren vi brukte overfor hverandre var såpass særegen og innforstått at øvrige folk enn familiens medlemmer ofte kunne ha vansker med å forstå den.

Min mor kom fra København og hun bragte dansk lynne og dansk form for humor til familien i Norge. Den danske humoren ligger nærmere den engelske enn hva tilfellet er for den norske. Det gjør at danskene oftere enn vi bruker ironi og "understatement" i sin humor.

Det er sagt mye bra om humor og om viktigheten av den.

Engelskmennene er legendariske for sin humor, blant annet for bruken av ironi og "understatement". Under den andre verdenskrig da engelske byer ble utsatt for omfattende Blitz-bombing skal statsminister Sir Winston Churchill ha sagt på et regjeringsmøte at engelskmennene ikke kunne tillate seg å tape krigen av flere grunner, men mest fordi de da ikke ville få anledning til å le mer. I mine øyne forteller det Churchill sa svært mye om engelskmennenes mentalitet. Det forteller at de var istand til å le selv når det stod på som verst og var truet av tysk invasjon, samtidig forteller det hvordan de betraktet seg selv.

På disse sidene vil jeg skrive om humor.

Noe av utgangspunktet for det jeg skriver her vil være Pierrot - klovnens arketype fra middelalderens Frankrike. Alle som kjenner til Pierrot vil da kunne ha en formening om hva som vil komme. Videre vil jeg ta utgangspunkt i Monty Python. Jeg har vært svoren Python-fan i mange år, dermed er de ikke til å komme utenom her. Og til slutt vil noe av mitt utgangspunkt være Charlie Chaplin og hans filmer. Chaplin målbar viktig sosial kritikk i mange av sine filmer, noe jeg vil skrive om.

Heng med!