Pipe og whisky, og annet brunt brennevin

Kvalitets tobakk og brunt brennevin er en uslåelig kombinasjon etter et godt måltid, gjerne med svart kaffe til. Tobakk har en tendens til å tørke ut munnhulen under røkingen, og da passer det med noe godt å drikke til. Selv har jeg en lidenskap for det å røke pipe og unner meg en god cigar innimellom. Jeg liker da å drikke ulik type brennevin når jeg røker, og det må alltid være brunt. Som oftest går det i whisky av godt merke, men ikke alltid. Normalt drikker jeg en bra bourbon mens jeg røker. Bourbon har fin sødmekarakter, noe som passer utmerket til kvalitets tobakk. Forøvrig går cognac, brandy, calvados og mørk rom meget bra.

 

 

 

"You could have any woman you like, but it seems that pipe and whisky are far more important."

- Paula Robles Nettel

 

 

Her kommer en fortelling om mitt forhold til pipetobakk og whisky, og annet brunt brennevin, og det å nyte de sammen.

Sitatet ovenfor er av min eks Paula. Det er gjengitt med tillatelse av henne. Hun sa det etter at forholdet mellom oss var slutt for noen år siden. Vi lo mye av det dengang. Også i dag humrer jeg for meg selv når jeg tenker på det. Hun mente at jeg var såpass opptatt av pipe og whisky at jeg forspilte mine muligheter til å komme i kontakt med damer. Det er godt mulig at hun hadde rett i det.

Men hvorom allting er. Det er noe eget med kombinasjonen av god pipetobakk og brunt brennvin av høy kvalitet. Alle som har prøvd kombinasjonen vet hva jeg snakker om. De aller fleste har gjort det med cigar og cognac. Det er en utmerket kombinasjon. Færre har gjort det med pipe og for eksempel whisky. Ikke alle pipetobakker egner seg til whisky. Er tobakken sterk, som blant annet sort Cavendish og Latakia, eller veldig aromatisk vil den kunne overdøve de flotte aromaene i en god whisky.

Whisky er som kjent det mest komplekse av alle brennevinstyper hva angår komposisjon og aroma, især singel skotsk maltwhisky. Det er derfor viktig å røke en pipetobakk som passer godt til dette edle og nyanserte brennevinet. Den tobakken jeg synes fungerer best er ren Virginia. Det er en lys tobakkstype med rene og florale aromaer av kvister, lyng, sitrus, nøtter, pepper, lær, lys karamell, bakt eple, eiketresfat, moskus og balsam.

Virginia forsterker opplevelsen av en bra whisky, synes jeg, forutsatt at man patter rolig på pipa og ikke damper. Det fordrer erfaring og at man vet hvordan man best skal nyte ei pipe. Å drikke whisky fordrer også erfaring slik at man får mest mulig ut av dette finstemte brennevinets raffinerte aromaer. Til sammen utgjør tobakken og whiskyen et hele i velvære og behag.

Heng med!

 

 

 

Whiskey Rock A Roller

I'm headed down a highway got a suitcase by my side 
Blue skies hangin' over my head I got 500 miles to ride 
I'm goin' down to Memphis town to play a latenight show 
I hope the people are ready there 'cause the boys are all ready to go

Well, I'm a whiskey rock-a-roller 
That's what I am 
Women, whiskey and miles of travellin' 
Is all I understand

I was born a travellin' man and my feets do burn the ground 
I don't care for fancy music if your shoes can't shuffle around 
I got a 100 women or more and there's no place I call home 
The only time I'm satisfied is when I'm on the road

Sometimes I wonder where will we go

Lord don't take my whiskey, rock and roll 
Take me down to Memphis town, busdriver get me there 
I got me a queenie she got longbrown curly hair 
She likes to drink Old Grandad and her shoes do shuffle around 
And everytime I see that gal 
Lord she wants to take me down

Sometimes I wonder where will we go 
Lord don't take my whiskey, rock and roll

- Bill Powell / Edward C. King / Ronnie Van Zandt