Sex - makt og frihet

Sex er en viktig del av et forhold, men ikke den viktigste. Et godt forhold er det å kunne spille seg ut for hverandre som partnere. Det er videre at ens liv gjensidig veves inn i hverandre. For å få til det forutsetter det tiltrekning, fortrolighet, tillit, lojalitet, og ikke minst frihet. Å gi seg hen til et annet menneske og at det er gjensidig er noe av det fineste vi kan oppleve i livet. Men sex kan dessverre gi komplikasjoner. En årsak til dette er, slik jeg tenker, at sex er knyttet til makt, og makt er ofte destruktivt i et forhold.

 

 

 

"It is harder, usually, to find a person who wants to walk the streets of me, to taste the teas of my country, to ... immigrate, you could say."

- Catherynne M. Valente

 

 

Jeg har vært sammen med noen jenter i mitt liv. Min erfaring er at et forhold kan være det fineste som er, men også strevsomt noen ganger. I ungdomsåra var jeg veldig nysgjerrig. Nå i voksen alder føler jeg meg mer moden, stabil og trygg. Alle forholdene jeg har hatt har vært ulike, men noe går igjen. De har alle startet med umiddelbar tiltrekning, noe som var intenst å oppleve, men etter en stund dabbet så tiltrekningen av.

Jeg har kun hatt to lengre forhold. Det ene var med ei jente i Drammen, det andre med ei jente jeg ble kjent med på Twitter. Begge forholdene var veldig fine. Det jeg har lært av forholdene jeg har hatt er at frihet må ligge i bunnen. Det er sagt at kjærlighet forutsetter frihet og at man aldri kan elske under tvang. Jeg synes det er opplagt. Det jeg også har lært er at makt lett kan bli en del av et forhold. Hvis det skjer er det svært ødeleggende.

Hvordan man enn vrir og vender på det er sex ofte knyttet til makt. Hvorfor det er slik vet jeg ikke. Ane Hagen hevder i en artikkel på sin blogg (sjekk link nederst på siden) at ikke alle menn liker blowjob og anal sex. Artikkelen utløste en diskusjon på Twitter der temperaturen til tider var meget høy. Jeg syntes selv at diskusjonen var merkelig og ga uttrykk for det. Jeg så ikke helt hvorfor det er interessant å diskutere blowjob og anal sex i sosiale media der mye av diskusjonen, etter min oppfatning, gikk ut på at man ville vise hvor frigjort man er. I mine øyne hører sånt privatsfæren til.

Det jeg syntes var interessant ved artikkelen er at den berører makt og frihet i et forhold. Og det er her jeg tar opp tråden. At mange føler seg presset, direkte eller indirekte, til å gi sin partner oralsex er vanskelig for meg å ha noen formening om. Hvis det er tilfelle vil jeg sette spørsmålstegn ved hvordan forholdet fungerer. Man skal aldri føle seg presset til å gjøre noe som helst innen sex, heller ikke i et fast forhold. I så fall er det et sikkert tegn på at forholdet ikke er helt som det bør være.

Ei jente jeg var sammen med for endel år siden fortalte meg at hun var blitt presset av sin tidligere kjæreste til å gi ham oralsex, noe som i ettertid hadde skapt vansker i følelseslivet hennes. Vi snakket om det sammen, og jeg forstod at det var et vanskelig og sårt tema for henne. Likevel hadde hun behov for å snakke mye med meg om det, og gjennom samtalene utviklet vi sterk fortrolighet.

Flere sider ved seksualiteten er meget sensitive, oralsex er bare en av dem, og må derfor behandles aktsomt. Seksualiteten berører mange sider ved vårt følelesliv, både på godt og vondt. Det grunnleggende er at man gledes over å være sammen og nyter hverandres kropper. Og det er noe som kun kan skje i frihet. I det øyeblikk makt på en aller annen måte er inne i bildet ødelegges dette lett. Men det er ikke alltid at det er slik. Det er mulig med makt i et erotisk forhold, men da må man være meget bevisst på hva man gjør.

Jeg kan gi et eksempel.

For noen år siden var jeg sammen med ei alle tiders jente som var litt kinky. Mens vi var sammen kjøpt hun SM-utstyr på en erotisk messe som vi var på. Jeg syntes det var spennende og ville derfor prøve det sammen med henne. Da vi var kommet hjem til meg etter messen ville vi prøve utstyret. Etter tur bandt vi hverandre fast i stolen slik at det var umulig å bevege seg. I tillegg satte vi bind for øynene på hverandre slik at vi ikke kunne se. Hun gjorde det først med meg, så gjorde jeg det med henne etterpå. Da jeg satt der i stolen følte jeg meg fullstendig overgitt henne og hva hun gjorde med meg. Det ga meg en meget sterk erotisk følelse, men det var samtidig litt skummelt.

Det sier seg selv at jeg ikke kunne ha gjort dette om jeg ikke følte meg helt trygg på henne og vice versa. Opplevelsen ga meg en følelse av maktesløshet, noe som, hvor underlig det enn kan høres, forsterket nytelsen. Forutsetningen for oss begge to var at det var basert på samtykke og frihet. Det var hennes idé og jeg ble med på den etter at vi hadde snakket om det flere ganger. Til å begynne med var jeg skeptisk, men til slutt lot jeg meg overtale. Det pikante ved det var at vi lekte med makt og underkastelse, noe jeg altså opplevde som både spennende og skummelt.

Sex er et landskap der mye er mulig. I mange tilfeller setter bare fantasien grenser for hva man kan gjøre. Forutsatt at det er basert på frihet og hengivenhet, vil jeg mene. En venn av meg fortalte en gang at han og hans kjæreste hadde fylt badekaret med gelatin. Når vannet var blitt til gelé satte de seg i badekaret. I følge ham var det en av de morsomste og mest spennende erotiske opplevelsene de hadde hatt sammen til da. En annen venn av meg fortalte at han ved flere anledninger hadde smurt Baileys likør på kroppen til sin kjæreste, og at hun gjorde det samme med ham etterpå. Jeg spurte ham om hvordan det var. Han svarte med et smil at hun smakte meget godt.

Muligheten for å kunne oppleve seksualitetens goder er der for de fleste av oss, men dessverre ikke alle. Det må, etter min oppfatning, alltid være at man vil det selv og synes at det er fint. Sex er noe som kan ødelegges, og det er en tragedie for de det skjer for. Som med så mange andre ting i livet ødelegges det ved uforstand og uaktsomhet. Å være sammen med et annet menneske på det mest intime er noe som bør gjøres med både hode og hjerte.

 

 

 

If You Forget Me

I want you to know
one thing. 

You know how this is: 
if I look 
at the crystal moon, at the red branch 
of the slow autumn at my window, 
if I touch 
near the fire 
the impalpable ash 
or the wrinkled body of the log, 
everything carries me to you, 
as if everything that exists, 
aromas, light, metals, 
were little boats 
that sail 
toward those isles of yours that wait for me. 

Well, now, 
if little by little you stop loving me 
I shall stop loving you little by little. 

If suddenly 
you forget me 
do not look for me, 
for I shall already have forgotten you. 

If you think it long and mad, 
the wind of banners 
that passes through my life, 
and you decide 
to leave me at the shore 
of the heart where I have roots, 
remember 
that on that day, 
at that hour, 
I shall lift my arms 
and my roots will set off 
to seek another land. 

But 
if each day, 
each hour, 
you feel that you are destined for me 
with implacable sweetness, 
if each day a flower 
climbs up to your lips to seek me, 
ah my love, ah my own, 
in me all that fire is repeated, 
in me nothing is extinguished or forgotten, 
my love feeds on your love, beloved, 
and as long as you live it will be in your arms 
without leaving mine.

- Pablo Neruda

 

 

 

Nettside:

 

"Ikke alle menn liker blowjob og anal sex" (Linn & Ane Kongruent):

http://linnogane.no/ikke-alle-menn-liker-blowjob-og-anal-sex/

 

 

 

Når partneren ikke vil eller kan

Sex er en viktig del av et forhold, men ikke den viktigste. Et godt og velfungerende forhold vil som oftest bygge på faktorer som kjemi, tiltrekning, kommunikasjon, nærhet, fortrolighet, tillit, trofasthet, forståelse og intimitet. Sex kommer etter disse faktorene. Likevel bidrar ofte det seksuelle samlivet til å berike forholdet og gjøre det fint for begge parter. Det er likevel ikke uvanlig at man opplever at partneren ikke vil eller kan ha sex i perioder. Når det eventuelt skjer kan det bli en utfordring for forholdet, iallfall hvis det pågår over lengre tid. Da er det viktig at man kan snakke godt sammen om det. Hvor dypt og solid forholdet er vil i de fleste tilfeller avgjøre hvordan man forholder seg til det. Både kvinner og menn kan oppleve manglende sex-lyst. Slik jeg tenker er det viktige at man viser forståelse overfor sin partner og ikke øver noe press for å få sin vilje. Å øve press på sin partner - enten av psykisk eller fysisk art - for å få sex er aldri bra, men utelukkende destruktivt. Et nei er et nei, uansett hvilken årsak som måtte ligge bak, og må respekteres.

 

 

 

"What's meant to be will always find a way."

- Thrisha Yearwood

 

 

 

I Will

Who knows how long I've loved you?
You know I love you still
Will I wait a lonely lifetime?
If you want me to, I will

For if I ever saw you
I didn't catch your name
But it never really mattered
I will always feel the same

Love you forever and forever
Love you with all my heart
Love you whenever we're together
Love you when we're apart

And when at last I find you,
Your song will fill the air
Sing it loud so I can hear you
Make it easy to be near you 
For the things you do
Endear you to me
Oh, you know I will.

- Lennon/McCartney

 

 

 

Nettsider:

 

"Manglende sex-lyst gjør kvinner fortvilet" (Forskning):

http://forskning.no/2014/11/tapt-sex-lyst-gir-kvinner-psykisk-knekk

 

"Derfor har du negative følelser etter sex" (Forskning):

http://forskning.no/sex-evolusjon-kjonn-og-samfunn/2016/07/derfor-har-du-negative-folelser-etter-sex