Reisen til Rhodos - poesi (første del)

"Riddernes øy" - kallenavnet Rhodos fikk etter ridderne til St. John av Jerusalem.

 

 

 

"By all means, get married. If you find a good wife, you'll be happy. If not, you'll become a philosopher."

 

- Socrates

 

 

Prolog

 

Jeg måtte vekk. Mitt indre var i kaos og jeg hadde det ikke godt. Jeg bare måtte vekk hjemmefra, få tid til å være for meg selv og tenke. Jeg møtte henne noen uker i forveien, denne kvinnen som beveget meg så veldig. Denne kvinnen som var så grusom mot meg. Vi fikk meget god kontakt de ukene vi gikk på samme kurs og snakket mye sammen da. Måten hun snakket med meg på, de fortrolige tingene som hun sa til meg og hvordan hun flere ganger tok på meg, fikk meg til å tro at noe var på gang. Jeg opplevde at hun var både personlig og nær overfor meg. Jeg likte henne veldig godt, og etter noen dager skjønte jeg at jeg hadde fått sterke følelser for henne. Jeg sendte henne en mail der jeg forklarte hva jeg følte. I mailen spurte jeg om jeg hadde oppfattet henne riktig. Hun svarte at det ikke var gjensidig, men tilføyde at det kanskje var en mulighet likevel. Noen dager etter ble hun sammen med en annen mann. Men tross at hun ble sammen med ham sa hun til meg at hun og jeg ville bli en bra match. Hun lekte med meg og mine følelser. Hvorfor hun gjorde det vet jeg ikke, men det var forferdelig å oppleve. Jeg var helt hjelpeløs overfor hennes lek med meg, forelsket som jeg var blitt i henne. Jeg måtte derfor vekk...

 

---

 

Fredag ettermiddag ringte jeg Star Tour og spurte om de hadde noen uspesifiserte reiser. Mannen jeg pratet med i telefonen svarte etter en kort stund at de hadde en reise til Rhodos og at flyet ville gå tidlig neste morgen. Prisen som han oppga var på kun 1800 spenn for både fly og hotell. Jeg bestemte meg på flekken for å ta denne reisen. Da bestillingen var unnagjort fikk jeg nabo´n til å printe ut reisedokumentene for meg, både billetten og forsikringen. Han printet ut dokumentene og kom ned til meg med dem etter en kort stund. Imens pakket jeg klærne og de øvrige tingene som jeg ville ha med meg i den store bagen. Så gikk jeg til sengs. Jeg hadde tre timer på meg til å sove før jeg måtte stå opp igjen.

Grytidlig neste morgen dro jeg ned til byen for å ta regiontoget ut til Sandefjord. Flyet jeg skulle med gikk fra Torp flyplass. Da toget ankom Torp stasjon gikk jeg av. En NSB shuttlebuss kjørte meg ut til flyplassen. Jeg gikk inn i ankomsthallen og stilte meg i den lange køen for innsjekkingen til flyet til Rhodos. Køen sneglet seg langsomt avgårde. Alt jeg tenkte på mens jeg stod i køen var å komme meg til Rhodos så fort som mulig og gå på barer der. Etterhvert kom turen til meg og jeg fikk sjekket inn. Etter innsjekkingen passerte jeg sikkerhetskontrollen, så gikk jeg i Tax-Free shoppen for å handle. Jeg kjøpte en flaske whisky på tilbud samt en boks ren Virginia pipetobakk. Jeg betalte for varene i kassa og gikk så bort til flyets gate. Der satte jeg meg og ventet på at boarding skulle begynne.

Flyturen ned til Rhodos gikk fint. Jeg sov for det meste på flyet. Når jeg var våken lyttet jeg til musikk på min iPod. Omsider landet flyet og jeg samt de øvrige passasjerene ble kjørt til ankomst-terminalen i gule shuttlebusser. Inne på terminalen kikket jeg etter folk fra Star Tour. Siden jeg reiste på uspesifisert trengte jeg få vite hvilket hotell jeg skulle bo på. I tillegg trengte jeg å få vite hvilken buss som ville kjøre meg ut til hotellet. Etter å ha kikket omkring en liten stund fant jeg disken til Star Tour utenfor selve ankomst-terminalen. Jeg gikk bort til disken og presenterte meg. De to damene fra Star Tour som stod der smilte vennlige og ønsket meg velkommen. Etter å ha kikket i papirene oppga de hvilket hotell jeg skulle bo på. Videre forklarte de hvilken av bussene på holdeplassen som ville kjøre meg ut til hotellet. Jeg takket dem og gikk for å finne bussen. Da jeg hadde funnet den satte jeg meg inn.

Bussen kjørte en stund før den ankom hotellet. Sjåføren stoppet bussen og ropte ut hotellets navn. Han pekte på meg og sa "It´s your hotel!" Jeg plukket opp bagen og smøyg meg ut av setet. Solen slo mot meg som en vegg da jeg gikk av bussen. Jeg ruslet mot hotellets inngang med bagen over skulderen. "To stjernes hotell," tenkte jeg for meg selv da jeg leste hotellets navn som stod skrevet med store røde bokstaver over inngangen. "Vel, to stjerners behøver ikke å være dårlig," tenkte jeg videre mens jeg åpnet glassdøren og gikk inn. Inne i vestibylen fant jeg raskt frem til resepsjonen. I resepsjonen satt en noe eldre mann og en dame. Jeg anslo at hun var på min alder. Jeg la merke til henne umiddelbart. En gresk skjønnhet med strålende øyne og langt svart hår. Nesten for vakker til å være sann.

"Hello!" sa jeg og stilte meg ved resepesjonsdisken, "My name is Morten Christensen. I´m going to stay here for the next seven days." "Ah! So you are Morten! Welcome to Hotel Lisa!" svarte damen bak disken vennlig, "May I have your reservation documents and passport please?" Jeg rakte henne papirene og passet. Mens hun kikket i papirene og på passet sa mannen noe kort noe om tidspunktene for måltidene samt reglene for bruken av hotelværelset. "Am I allowed to have visits at my hotelroom?" spurte jeg. "Yes, you are," svarte han vennlig, "As long as you don´t disturb the rest of the guests it´s no problem."

Damen rakte meg nøklene og reisedokumentene. "Here is the key. I hope that you´ll enjoy your stay at our hotel," sa hun, "Why don´t you have a cold beer in the bar and relax before you eat something or go for a swim?" "Many thanks!" svarte jeg, "Yeah! I would like a cold beer. And I want to smoke a pipe." "Ah! So you smoke pipe? Not too many do that nowadays. I´m gonna have a break and smoke a cigarette now," sa hun og tok frem en sigarettpakke og lighter fra skuffen under skrivebordet, "I come with you, if you would like to have my company?" "I would very much like to have your company," svarte jeg. Hun smilte og reiste seg. Jeg smilte tilbake til henne. Hun forsvant inn på kontoret, sa at hun ville være straks tilbake. Imens gikk jeg bort til baren for å bestille en mørk øl og en skål peanøtter. Da jeg hadde fått ølen og peanøttene gikk jeg ut og satte meg ved ett av bordene.

Jeg tok en slurk av ølen og begynte å stappe pipa. Mens jeg holdt på med å stappe kom hun bort til bordet og satte seg ned. "So, Morten! You are from Norway. I´ve never been in your country but understand it´s very beautiful but also cold at wintertimes." Hun var som sagt nesten for vakker til å være sann. Jeg ble betatt av hennes skjønnhet. "As beautiful as you are," sa jeg og smilte lurt til henne. "Thank you!" svarte hun og satte opp et bredt smil, "That was very nice said of you." "Do you read poetry?" spurte jeg henne så. "Not much. But it happens sometimes that I do," svarte hun. Hun kikket nysgjerrig på meg og spurte: "Do you read poetry?" "Yes, I do. I try to read as much as I can. I consider poetry to be among the greatest things in life. In my opinion poetry gives beauty and meaning to this world," sa jeg mens jeg pattet rolig på pipa. "I agree to that," sa hun.

Det var stille noen sekunder mellom oss. Insektene summet høyt, solen stod høyt på himmelen og luften var meget varm. Jeg tok en god slurk av den mørke ølen, tørket deretter skummet som hadde dannet seg rundt munnen av med håndbaken. I mellomtiden hadde pipa sloknet. Jeg strøk en fyrstikk og fyrte den opp på ny. "Are you a poet?" spurte hun og avbrøt stillheten mellom oss, "Since you asked me whether I read poetry?" "No, I´m not a poet. I wrote poems earlier in my life. It was when I was with my former girlfriend. We wrote poems to each other. She said to me that she liked my poems very much." "Ah, really? How nice! You must have been deeply in love with each other at that time, I guess?" spurte hun nysgjerrig og knipset asken av sigaretten. "Yes, we were. It gave me a lot to write poems to her at that time. I really enjoyed it," svarte jeg.

"What is the greek word for poetry?" spurte jeg henne. "In greek it´s poiisi," svarte hun og smilte. Hun ble stille en liten stund. Det virket som om hun tenkte på noe hun ville si. Etter noen sekunder spurte hun: "Is it possible for you to write a poem to us? Only if you want of course. I would love to read it. We would be so glad if you do." "Write a poem to you? A poiisi, you mean? To the staff at this hotel?" spurte jeg. "Yes! That would really be something," svarte hun, "No one has ever written a poem to us before." "Well, I see what I can do," sa jeg, "But I want a kiss in return if I write a poem to you." Med en klingende latter stumpet hun sigaretten i askebegeret og sa: "You´ll have that! I guarantee! Okey?"

Da jeg var i baren og bestilte ølen og peanøttene hadde jeg sett vannpiper og bokser med ekte tyrkisk shisha tobakk stå på et lite bord der. Jeg kikket på klokka og noterte meg at jeg hadde god tid før middagen skulle begynne. Hun takket meg for samtalen og gikk inn igjen. La til at hun håpet at jeg ville skrive et dikt. Jeg reiste meg fra stolen og gikk bort til baren, sa til bartenderen at jeg ønsket å røke shisha. Han smilte og sa at han ville gjøre pipa klar. Så spurte han meg om hvilken av tobakkene jeg ønsket å røke. Jeg svarte at jeg ønsket å røke epletobakk. I tillegg ba jeg om to kopper peppermynte-te med litt flytende honning i til vannpipa. Bartenderen nikket og begynte å gjøre pipa klar.  Jeg gikk bort til et lavt bord som var i skyggen av et stråtak og satte meg ned på benken der. Bartenderen kom bort med vannpipa. Så hentet han koppene med peppermynte-teen. Jeg førte munnstykket på slangen på vannpipa mot munnen, tok noen drag og smakte på tobakken. Tobakken smakte meget godt. Det var den aller beste shisha-tobakken jeg hadde smakt. Den var til og med bedre enn på hookah-barer i Amsterdam, Paris og Berlin som jeg hadde vært innom.

Jeg satt der i skyggen og nøt ettermiddagen med vannpipa. Den gode shisha-tobakken gjorde meg deilig døsen. Og mens jeg røkte tenkte jeg at jeg var kommet til rett hotell. Hele hotellet var innhyllet i en slags bohemisk atmosfære, noe jeg likte veldig godt. Jeg røkte vannpipa i lange rolige drag og drakk av peppermynte teen. Etter vannpipa gikk jeg bort til hotellets uterestaurant for å spise min middag. Der i uterestauranten fant jeg et ledig bord og satte meg ned. Mens jeg satt ved bordet kikket jeg på de andre gjestene. Det var både voksne og barn. Jeg spiste ferdig. Etter at jeg hadde drukket kaffen og betalt regningen reiste jeg meg og gikk opp til mitt hotellrom. Jeg hadde bestemt meg for at jeg ville oppleve nattelivet. Først tok jeg en lang kjølig dusj. Etter dusjen gjorde jeg meg klar for kvelden.

Da jeg var ferdig med å gjøre meg klar gikk jeg ned i resepsjonen, Der så jeg hotellets sjef. Jeg gikk bort og hilste på ham. Han strålte opp, tok min hånd og vi kom i prat. Under praten spurte jeg om han kunne anbefale meg klubber og barer i nærområdet til hotellet. "Do you want to go to a strip-club?" spurte han og lo høyt. "Well! Perhaps," svarte jeg, "But first and foremost I would like to go to good bars and clubs." "Okey! It´s too long distance to walk at this hour. I´ll drive you," sa han. "Oh! You don´t need to do that. I can take a taxi," sa jeg. "No! No! No!" sa han bestemt og ristet på hodet, "I´ll drive you, my friend. Come on!" Han tok meg med ut til bilen og vi satte oss inn. Underveis mens vi kjørte sa han: "You know! We greeks are in fact stupid. We have managed to run our country to bankruptcy. It´s really a bad situation for us greeks now." "But you have such a rich cultural heritage and amazing history," svarte jeg, "Greece gave birth to the western civilization." "Thats true, but even then we are stupid. At least by the moment," fortsatte han, "The wisdom of our forefathers seem to be gone." "I think that you will overcome your problems one day. And if you build the future on your rich past you´ll have pretty good chances to become a shining nation again," sa jeg. "I really hope so," svarte han med et lite sukk.

Han kjørte inn på en liten parkeringsplass og stanset bilen. "Okey! There you´ll find the bars and clubs, there is the strip-club, and there you find the taxis," sa han og pekte med hånden. "Have a great evening, Morten! Take a ouzo for me!" la han til da jeg gikk ut av bilen. Han vred om nøklene og skulle til å kjøre ut på veien. Men før han rakk å sette bilen i bevegelse bøyde jeg meg raskt mot det åpne bilvinduet. "Shall I give the girls a kiss from you?" spurte jeg. Han brølte av latter: "Yes! A big kiss!" Så kjørte han ut på veien mens han vinket. Jeg stod der og kikket etter bilens røde baklys til de forsvant i trafikken. Og da bilen var blitt borte begynte jeg å rusle nedover gaten til nærmeste bar...

 

 

 

Evil Woman

 

You made a fool of me,
But them broken dreams have got to end.

Hey, woman, you got the blues,
'Cause you ain't got no one else to use.
There's an open road that leads nowhere,
So just make some miles between here and there.
There's a hole in my head where the rain comes in.
You took my body and played to win.
Ha, ha, woman, it's a cryin' shame,
But you ain't got nobody else to blame.

Rolled in from another town,
Hit some gold, too hard to settle down.
But a fool and his money soon go sep'rate ways,
And you found a fool lyin' in a daze.
Ha, ha, woman, what you gonna do,
You destroyed all the virtues that the Lord gave you.
It's so good that you're feelin' pain,
But you better get your face on board the very next train.

Evil woman, how you done me wrong,
But now you're tryin' to wail a diff'rent song.
Ha, ha, funny, how you broke me up.
You made the wine, now you drink a cup.
I came runnin' ev'ry time you cried,
Thought I saw love smilin' in your eyes.
Ha, ha, very nice to know
That you ain't got no place left to go.

Evil woman.
Evil woman.
Evil woman.
Evil woman.

 

- Jeff Lynne

 

 

 

Nettsider:

 

Visit Greece - Rhodes:

http://www.visitgreece.gr/en/greek_islands/dodecanese/rhodes

 

Ancient Greece:

http://ancient-greece.org/

 

 

 

Reisen til Rhodos - shisha (andre del)

 

 

 

"Sometimes you put walls up not to keep people out, but to see who cares enough to break them down."

 

- Socrates

 

 

Jeg hadde det ikke godt da jeg reiste ned til Rhodos. Damen som jeg hadde pratet om poesi med da jeg ankom hotellet måtte ha merket at jeg var nedstemt. Det skjønte jeg den neste dagen. Da jeg gikk ned for å spise frokost møtte jeg henne i vestibylen. Hun kom bort til meg og spurte: "How are you this morning, Morten? Is everything okey with you?" "Well, I´m up and down from time to time. Right now I´m a bit down," svarte jeg. "May I ask you why? Are you sad?" spurte hun videre. "Yes, I´m sad by the moment," svarte jeg. Hun så meg inn i øynene og sa: "Oh! Something has happend to you? Right? Was it a woman?" "It was a woman," sa jeg og så inn i hennes øyne. Jeg likte blikket hun hadde. Det var et varmt og forståelsesfullt blikk. "Too sad for you!" sa hun, "But I´m sure you´ll be okey again. And I´m sure that you´ll find a good woman one day."

"I falled in love with a woman that took a trip on me and my feelings," sa jeg, "I will get over her sooner or later." "Is that so? She took a trip on you and your feelings? What a cruel thing to do!" sa hun og strøk meg over armen. Så kom hun helt bort til meg og kysset meg på kinnet: "I give you this kiss to cheer you up. Hope that this day will be good for you." "Thanks! It´s really nice of you," sa jeg. Så gikk jeg ut til hotellets uterestaurant for å spise frokost. Frokosten bestod av ristet brød med skinke, ost og marmelade samt et glass frisk appelsinjuice og en kopp kaffe. Da jeg hadde spist ferdig gikk jeg tilbake til mitt hotellrom. Jeg satte meg på balkongen med en kopp te og leste i romanen som jeg hadde tatt med meg fra Norge. Solen skinte fra knall blå himmel og det begynte å bli vel varmt på balkongen så jeg svettet derfor endel.

Etter å ha sittet der på balkongen og lest en stund tok jeg en ny kjølig dusj og skylte av meg svetten. Det kjølige vannet kjentes deilig og kvikket meg opp. Da jeg hadde fått tørket meg kikket jeg på klokken. Jeg ville ta en tur til byen og hadde massevis med tid til det. Jeg tok på meg skoene og solbrillene og gikk ut, så ruslet jeg langs den smale landeveien ned til bussholdeplassen som lå ved hovedveien. Enkelte biler og scootere passerte meg mens jeg ruslet der på landeveien. Jeg stod i skyggen av en bygning og ventet noen minutter før bussen kom. Da den endelig kom satte jeg meg inn. Bussen kjørte langs hovedveien inn til Rhodes City. Jeg gikk av i sentrum og begynte å rusle gatelangs på måfå.

Etter å ha ruslet slik en stund passerte jeg et museum for moderne kunst. Jeg stoppet opp og kikket på plakaten som annonserte utstillingen, deretter gikk jeg inn. Jeg kjøpte billett av vakten som satt ved inngangen og vandret så rundt i den store hallen på museet og betraktet maleriene. Det var flotte malerier av greske samtidskunstnere. Da jeg hadde fått betraktet alle maleriene gikk jeg ut igjen og vandret videre gatelangs. I en sidegate stoppet jeg ved en kaffebar. Jeg hadde fått lyst på svart kaffe og gikk inn for å kjøpe meg en kopp. Jeg fikk en god kopp kaffe som jeg tok med meg ut. Mens jeg stod ute på fortauet røkte jeg pipe og drakk av kaffen. Da kaffen var drukket vandret jeg videre gatelangs, pattende rolig på pipa. I en annen sidegate stoppet jeg ved en bar. Jeg var blitt tørst av all varmen, så jeg kjøpte en liten flaske iskald mineralvann. Etter å ha drukket meg utørst vandret jeg videre og betraktet folkelivet.

Tiden gikk mens jeg vandret og etterhvert ble det ettermiddag. Jeg kikket på klokken og fant ut at jeg ville tilbake til hotellet for å spise middag. Etter middagen ville jeg til en lokal bar ikke så langt unna hotellet for å røke vannpipe der. Jeg ruslet tilbake til bussholdeplassen der jeg hadde gått av før på dagen. Bussen hadde ennå ikke kommet. Jeg hadde derfor god tid til å kjøpe billett i billettluken. Etter å ha ventet noen minutter kom bussen. På tilbakeveien til hotellet tenkte jeg på det leie som jeg hadde opplevd i Norge før jeg reiste, og jeg tenkte på de varme ordene til damen på hotellet. Da jeg var kommet tilbake til hotellet tok jeg enda en dusj. Etter dusjen skiftet jeg til rene klær, deretter gikk jeg ned til uterestauranten for å spise middag.

Under middagen fikk jeg selskap av to meget hyggelige kvinner. Vi hadde hilst på hverandre kvelden i forveien og pratet sammen. De kom og satte seg ved mitt bord. Den ene kvinnen var fra Danmark, den andre fra Sverige. Mens vi spiste spøkte vi med hverandre og lo en god del. Latteren gjorde meg godt og jeg kjente at tristheten forlot meg. Etter middagen sa jeg adjø til de hyggelige kvinnene og gikk ut i den mørke kvelden. Jeg spaserte rolig til baren der jeg ville røke vannpipe. Da jeg ankom baren var den var halvfull med folk. Jeg kikket meg omkring i lokalet og så at det var flere ledige bord. Jeg gikk bort til bardisken og sa at jeg ville røke vannpipe. "Yes! Just wait a few moments while we make your shisha ready, Do you want anything to your shisha? Something to drink?" spurte den eldre mannen meg vennlig. "A cup of tea would be nice," svarte jeg, "Do you have mint-tea?" "No, sorry! We don´t have mint-tea. But we have tasty fruit-tea. If you want?" svarte han. "Fruit-tea is fine," sa jeg.

Jeg gikk bort til et ledig bord og satte meg, ventet utålmodig på vannpipen. Mens jeg satt der la jeg merke til en kvinne som satt ved bordet ved siden av meg. Hun pratet livlig med to andre kvinner. Jeg hørte at de pratet på tysk, så jeg antok at de kom fra Tyskland. Vannpipen og teen ble anbrakt mitt bord og jeg begynte å røke. Da jeg hadde tatt det første dype draget hørte jeg en kvinnestemme utbryte: "Ahhh! Shisha! Ist es gut, mein herr?" Det var kvinnen som jeg hadde lagt merke til. Hun hadde snudd seg og kikket nå nysgjerrig på meg der jeg satt med slangen til vannpipen i hånden. "Yeah! It´s really nice! Do you wanna try?" svarte jeg henne. "Oh! Sorry for speaking german to you!" lo hun med en lun latter, "Yes, I would like to try. I haven´t smoked shisha since I was young." De andre kvinnene ved hennes bord smilte. Hun sa noe på tysk til dem og de nikket til henne, så kom hun bort til mitt bord.

"Hello! My name is Adeline," sa hun i en meget vennlig tone og rakte meg hånden. Jeg tok hennes hånd og sa: "Hi Adeline! Nice to meet you! My name is Morten. Please sit down with me!" Hennes hånd kjentes myk og glatt, og jeg likte å holde den. Hun satte seg på stolen ved siden av meg. Jeg kunne kjenne duften av hennes parfyme. En lett krydret og søtlig duft av sitrus og aromatisk tre som jeg likte. Hun var høy, like høy som meg, og slank. Hennes ansikt var vakkert med fine grønne øyne. Håret var mellomblondt og halvlangt. Leppene hadde hun malt med rød leppestift. I ørene hadde hun øreringer av gull. Jeg så at hun var elegant sminket men uten at det var for mye. Hun var kledd i en lett hvit bomullskjorte. Under skjorten kunne jeg skimte hennes faste bryster. Om livet hadde hun et lysebrunt lærbelte og buksene hun gikk i var i hvit bomull. På føtteen hadde hun brune lærsandaler. Neglene på både fingrene og tærne var malt med negellakk i dyp rød farge. Alt ved henne var tiltrekkende, og hennes behagelige vesen tiltrakk meg umiddelbart.

Jeg rakte henne slangen og hun førte munnstykket mot munnen. Før hun tok det første draget sa jeg: "Ups! Be careful! It may make you feel uncomfortable since you haven´t smoked shisha since you were young." "Oh, I manage," svarte hun med et smil. Jeg likte smilet hennes. Det var et varmt og vennlig smil. Hun tok noen drag og blåste deretter røkringer ut igjen. "See what I can do!" sa hun stolt, "I haven´t forgotten how to smoke shisha after all!" Jeg lo: "Yes! I can see that!" Så begynte hun også å le. Vi ble sittende der og prate mens vi røkte vannpipen. Etter en stund kikket jeg over på bordet hun kom fra. Hennes to venninner var nå gått. Jeg sa til henne: "It seems that your two friends has left the bar." "They have probably went back to the hotel," svarte hun. "It´s okey for me if you wanna go back to your hotel now to join your friends," sa jeg. "Do you want me to leave?" spurte hun og kikket undrende på meg. "No! Not at all! I really want you to stay, but I understand if you want to join your friends," svarte jeg. "Then I stay here till the pipe is finished," sa hun. Jeg smilte til henne: "I´m glad for that."

Vi fortsatte med å røke vannpipen og drikke te mens vi pratet. Da vannpipen omsider var røkt ferdig la hun hånden på min arm og sa: "Thank you so much. Morten! I really enjoyed the shisha. It was so nice of you to invite me over." "I enjoyd it too!" svarte jeg. Hun trakk ikke hånden tilbake. "I can follow you back to your hotell. If you want?" sa jeg. "I´m not tired. I would rather like to take a walk," svarte hun og så meg inn i øynene. "That´s a good idea," sa jeg og smilte bredt, "We can walk slowly along the main road." "Good! Let´s do so," sa hun. Jeg gikk bort til baren og betalte for vannpipa og teen, så gikk hun og jeg sammen mot utgangen. Da vi var kommet ut på gaten tok hun min hånd og jeg fikk en varm følelse inne i meg.

Vi begynte å rusle nedover veien i retning av hennes hotell. Mitt hotell lå lenger opp langs en av sideveiene. Underveis mens vi ruslet pratet vi. Hun spurte: "Is your hotell far away from here?" "It´s not that far away. Only ten minutes walk from here. It´s a very nice hotel in fact. It has a kind of bohemian style," svarte jeg. "Bohemian style? That sounds very interesting!" sa hun. "You wanna see it? I can follow you back to your hotel afterwards?" spurte jeg og ventet spent på hennes svar. "You will follow me back? You promise?" svarte hun med å spørre. "Yeah! I promise!" sa jeg. "Okey! Then I want to see your bohemian hotel," sa hun og grep meg fastere i hånden.

Vi tok inn på sideveien som ledet til mitt hotell. Gatelyktene lyste opp langsmed den smale veien. Insektene summet høyt. En hvit katt smøyg seg langs veggen til ett av murhusene som vi passerte. Da vi ankom hotellet kikket hun nysgjerrig på det. "Looks like a nice hotel! Is it expencive or cheap?" sa hun. "It´s a two star hotel, so compared with your hotel it´s rather cheap I guess." svarte jeg. Vi ble stående der ved inngangen til hotellet. Vi stod meget nær hverandre, så nær at jeg kjente hennes kropp mot min. Så tok jeg en råsjanse. "Can I ask you a question?" "Yes, you can," svarte hun og kikket meg inn i øynene. "Would you mind that I give you a hug?" spurte jeg. "Of course you can give me a hug," svarte hun med dempet stemme. Jeg grep om hennes myke kropp og ga henne en god klem. "It feels wonderful to give you this hug," sa jeg. "I feel the same. I like to hug you too," svarte hun.

Jeg trakk hodet mitt tilbake og kikket inn i hennes vakre ansikt. Våres ansikter var så nære hverandre at jeg kjente hennes pust mot mitt ansikt. Så kysset jeg henne lett på kinnet. Hun gjengjeldte med å kysse meg lett på mitt kinn. "I have a bottle of dry white wine in the fridge at my hotel room. Would you like to have a glass of wine with me at the balkony?" spurte jeg. Hun berørte sin panne mot min panne og sa: "Yes! I would like very much to drink a glass of white wine with you now." Vi gikk inn i hotellets vestibyle. Jeg fikk nøkkelen i resepsjonen. Mannen i resepsjonen smilte lurt da han ga meg nøkkelen og sa "Good night!" til oss. Vi svarte ham "Good night!" og gikk opp trappen til mitt hotellrom. Jeg vred nøkkelen om i låsen og åpnet døren for henne.

Da vi var kommet inn kikket hun seg omring i hotelrommet, så lente hun seg mot den ene veggen. Jeg gikk helt bort til henne og kysset henne. Hun åpnet munnen og kysset meg tilbake. Etter å ha kysset slik en stund sa jeg: "I open the wine bottle. Then we can sit on the balkony, drink wine and have a good talk." Hun smilte og kysset meg på munnen: "A very good idea! I like that!" Jeg tok vinflasken ut av kjøleskapet og åpnet den, skjenket i de to kjøkkenglassene som jeg hadde på rømmet. Med glassene i hendene gikk jeg etter henne ut på balkongen. Det var en deilig natt. Månen stod som en hvit skive på den bekmørke himmelen og jeg kunne skimte stjerner. Vi satt der og drakk av vinen mens vi pratet om alt og ingenting.

Da vinen var drukket opp gikk vi inn igjen. Hun løftet skjorten av seg og begynte å kneppe opp bh´én. Da bh´én var løsnet gikk jeg bort til henne. Jeg grep det ene brystet med min venstre hånd og kysset henne samtidig ømt i nakken. Brystet hennes var rundt og fast, og det var godt å holde rundt. Huden kjentes silkemyk og glatt. Og jeg merket at brystvorten ble hard under mine fingre...

 

 

 

Lady, Lady, Lady

 

Frightened by a dream, you're not the only one
Running like the wind, thoughts can come undone
Dancing behind masks, just sort of pantomime
But images reveal whatever lonely hearts can hide

Lady, lady, lady, lady, don't walk this lonely avenue
Lady, lady, lady, lady, let me touch that part of you, you want me to

Lady, lady, lady, lady, I know it's in your heart to stay
Lady, lady, lady, lady, when will I ever hear you say, I love you

Time like silent stares, with no apology
Move towards the stars, and be my only one
Reach into the light, and feel love's gravity
That pulls you to my side, where you should always be

Lady, lady, lady, lady, don't walk this lonely avenue
Lady, lady, lady, lady, let me touch that part of you, you want me to

Lady, lady, lady, lady, I know it's in your heart to stay
Lady, lady, lady, lady... [to fade]


 - Joe Esposito

 

 

 

Nettsider:

 

"History of Hookah Smoking" (ShishaLove):

http://shishalove.eu/history-of-hookah/

 

Hookah Tobacco etc. (Kaya Shishas):

http://www.kaya-shisha.de/HOOKAH-TOBACCO-ETC-:::5.html

 

 

 

Reisen til Rhodos - dansen (tredje del)

 

 

 

"The most difficult thing in life is to know yourself."

 

- Thales

 

 

"So you come tonight?" spurte han med et smil, "Very good!" "Yes, I wanna experience this," svarte jeg. "Many of the guests will come tonight too. There will be both greek folkmusic and dance," sa han. "It sounds very nice!" sa jeg, "I´m really looking forward to this greek evening!" Jeg var i hotellets vestibyle og pratet med hotellets sjef. Om morgenen etter at jeg hadde fått spist frokost meldte jeg meg på den greske aftenen som skulle holdes på hotellet. Det kostet meg 8 euro, en pris jeg ikke hadde noe problemer med. Prisen inkluderte mat og underholdning, og det syntes jeg holdt. Drikke måtte jeg betale selv. Da jeg skrev meg på listen for den greske aftenen så jeg at mange av gjestene på hotellet hadde meldt seg på.

For noen år tilbake var jeg blitt fortalt om greske aftener som venner av meg hadde vært med på. De fortalte meg om gedigne strandfester og det hørtes veldig artig ut. Jeg lyttet interessert når de fortalte om grilling av hel gris og tønner med vin der de kunne forsyne seg så mye de ville. Og de fortalte om gresk folkemusikk og dans på stranden til langt ut på natt. Alt det de fortalte meg om hørtes overveldende ut. Jeg fikk derfor lyst til å oppleve noe slikt selv. Av den grunn gledet jeg meg til den greske aftenen. Fordi aftenen skulle holdes på hotellet forstod jeg at det ikke ville bli grilling av hel gris. Jeg forstod også at det ikke ville bli tønner med vin. Men jeg syntes ikke at det gjorde noe. Jeg antok at det ville bli en fin aften uansett. Og det fikk jeg helt rett i. Men jeg kunne ikke forutse at aftenen ville gi meg minner for livet. Jeg kunne ikke forutse at jeg skulle komme til å danse med en gresk danserinne og at hun ville trollbinde meg fullstendig. Og jeg kunne heller ikke forutse samtalen som hun og jeg hadde etter dansen.

Etter at jeg hadde pratet med hotellets sjef gikk jeg en lang tur. Jeg ønsket å se meg omkring i området ved hotellet og gikk rolig langs landeveien. Landeveien var kronglete og smal, og den hadde mange svinger. På enkelte strekninger var landeveien omgitt av høye busker og trær, på andre strekninger strakte den seg ut på åpent landskap. Jeg betraktet det vakre landskapet mens jeg gikk. Solen bakte og luften dirret av hete. Innimellom kunne jeg gå i skyggen av de høye trærne langsmed landeveien. Insektene summet høyt. Av og til kunne jeg høre at det raslet i krattet tett ved landeveien. Jeg antok at det måtte være kattene, som det var så mange av. Jeg gikk der i rolig tempo og nøt ettermiddagens døs. Biler og scootere passerte meg innimellom. Støvskyen stod etter dem når de passerte. Enkelte steder var landeveien så smal at jeg måtte gå helt inn til krattet når en bil kom kjørende.

Da jeg kom tilbake til hotellet tok jeg en god dusj. Jeg var blitt meget varm etter turen og svetten silte av meg. Jeg stod lenge der i dusjen og kjente hvordan det kjølige vannet rant nedover kroppen og huden. Det kjentes godt. Etter dusjen knyttet jeg et stort frottehåndkle rundt livet. Deretter fant jeg frem ett par bokser Coca~Cola i det lille kjøleskapet. Med de kalde colaboksene i hendene gikk jeg ut på balkongen. Jeg satte meg på plaststolen ved det lille plastbordet der og åpnet den første colaboksen, og så lot jeg solen tørke meg. Da jeg var blitt tørr gikk jeg inn igjen og kledde meg i rene klær. Etter det tok jeg på meg litt eau de toilette og gredde håret stramt bakover med børsten. Klar for den greske aftenen gikk jeg ned i vestibylen.

Da jeg var kommet ned gikk jeg bort til baren og bestilte en mørk øl. Bartenderen nikket og gikk bort til det store kjøleskapet der han hentet en boks mørk øl. Jeg la noen mynter på bardisken og sa at han kunne beholde vekslepengene. Han satte ølen samt en liten skål med peanøtter på disken, plukket opp myntene og takket meg. Jeg fant frem pipa og tobakken og begynte å stappe. Da pipa var ferdig stappet strøk jeg en fyrstikk og fyrte opp. Jeg tok ett par dype drag og kikket på den blå tobakksrøken som drev langsomt avsted i kveldsluften.

Flere av gjestene kom ned mens jeg stod der i baren. Etterhvert som de kom ned satte de seg ved bordene som var plassert ute på den åpne plassen der aftenen skulle holdes. Noen kom bort til baren og bestilte seg drikke. Jeg stod der i baren en liten stund og småpratet med de. Etter det gikk jeg ut på den åpne plassen for å finne meg et bord. Jeg så at flere av bordene var reservert, men til til slutt fant jeg et fint bord som var ledig. Jeg satte meg ned, pattet rolig på pipa og drakk av ølen mens jeg kikket på folka som satt ved de andre bordene. Jeg vinket til de jeg kjente. De vinket tilbake til meg. Barna løp omkring. De lekte og lo høyt. Stemningen som hvilte over plassen var lett og lun, og de som satt der så ut til å trives.

Rett bak mitt bord stod den svære grillen der mye kjøtt ble grillet. Lukten av grillet kjøtt hang over hele plassen og den gjorde meg sulten. Jeg snudde meg i stolen og kikket på ham som grillet kjøttet. Mens jeg kikket kom kokken ut fra kjøkkenet med ferskt kjøtt som skulle grilles. Da han gikk tilbake til kjøkkenet tok han med seg kjøttet som var ferdig grillet. Mens jeg kikket kunne jeg se flammer slikke opp over kjøttet. Og jeg kjente tydelig varmen fra grillen. Mannen som grillet jobbet iherdig med å snu og vende på kjøttet samt dempe flammene som slo opp når fett dryppet ned på de glødende kullbitene. Innimellom tok han seg en liten pause. Da tørket han svetten i ansiktet av med et lommetørkle og pustet ut.

Jeg reiste meg fra bordet og gikk bort til ham. Vi hilste på hverandre og kom i prat. Hele tiden mens vi pratet holdt han øye med grillen. Av og til gikk han bort til den for å slukke flammene som slo opp. Etter at vi hadde småpratet en kort stund sa jeg: "There are three good things in life for every man," "Yes? And that is?" spurte han nysgjerrig. "To have a good woman. To eat good food everyday. And to have a big stomach." Han kastet hodet bakover og lo en brølende latter. "I can see that!" sa han da han var ferdig med å le. Han klappet seg på magen og sa: "My wife makes good food everyday, so I have a big stomach." Så gikk han bort til grillen igjen og begynte å snu på kjøttstykkene. Jeg takket ham for praten og gikk tilbake til mitt bord. Han smilte til meg og vinket med den ene hånden.

Mens jeg satt der ved bordet kom musikerne og danserne. Det var tre menn og en kvinne. Jeg anslo at mennene var i 50-årene og at hun var i 30-årene. Og jeg kunne bare ikke ta øyene vekk fra henne. Hun var rett og slett nydelig med øyne sorte som gnistrende diamanter. Hennes vakre øyne var elegant markert med sorte øyevipper og sort eyeliner. Leppene hadde hun malt med rød leppestift og ansiktet var diskret sminket. Hennes skjønnhet ble forsterket av det lange kullsorte håret som fløt rolig nedover ryggen. Hun hadde kledd seg i en pen gresk folkedrakt og var rett og slett et syn. Musikerne satte seg og de begynte å spille gresk folkemusikk. Mens de spilte ble maten servert. Tallerkenen som jeg fikk var fylt med grillet kjøtt, grønn salat, pommes frites og tzatziki. Jeg spiste den velsmakende maten og drakk av rødvin som jeg hadde bestilt. I tur og orden fikk alle mat servert. Så gikk danserne igang med å danse.

Allerede fra første stund var jeg trollbundet av danserinnen. Jeg fulgte henne fascinert med øynene der hun danset. Hun beveget seg som en vakker sommerfugl om sommeren. Måten hun danset på var meget lett og elegant utført. Jeg antok at hun måtte være en profesjonell danser. Etter at danserne hadde danset en stund tok de seg en liten pause. Folk rundt omkring ved bordene klappet og plystret, åpenbart meget fornøyde med hva de hadde sett. Noen av de reiste seg og ga stående applaus. Jeg gikk bort til danserne der de stod rett ved musikerne. De kikket opp og smilte vennlig da jeg kom bort til dem.

"Hi! You dance very well!" sa jeg, "I´ve never seen greek folkdance before. I´m amazed by the way you dance." Begge takket meg. Han sa: "Yes, folkdance is a very important part of our culture. It has its roots in ancient times. The way it´s practised today is very much in the same way as then." "Very interesting!" sa jeg, "In fact Í´m fond of greek history and culure. It´s so rich." "You are? That´s very good!" sa han. "And you dance like poetry," sa jeg til henne, "I was thinking of the poem She Walks In Beauty by the english poet Lord Byron while I watched you dance." Hun kikket undrende på meg ett par sekunder men satte så opp et stor smil: "That´s a beautiful comparison. Thank you! Which poem was it again?" "She Walks In Beauty by Lord Byron," svarte jeg, "You should definitely read it." "I want to read that poem," sa hun, "Thank you for telling me about it."

Pausen var over og de gjorde seg klare til å danse på nytt. Jeg gikk tilbake til mitt bord. Da jeg satte meg kunne jeg se at danserinnen kikket nysgjerrig bort på meg. Før de begynte å danse inviterte de folk til å bli med. De gikk bort til alle bordene, ett etter ett, og spurte de som satt der om de hadde lyst til å danse sammen med dem. Så kom hun bort til mitt bord. Hun rakte hånden ut mot meg og sa: "Come and dance with us!" Nydelig som hun var kunne jeg ikke si nei. Jeg bare måtte danse med denne greske skjønnheten. Jeg reiste meg fra bordet og tok hennes hånd. "I´ve never danced greek dance before," sa jeg. "It´s not difficult," svarte hun og så meg vennlig inn i øynene, "Just follow me!" Hun holdt meg fast i hånden og førte meg ut på dansegulvet. Flere var blitt med. En etter en grep holdt vi hverandre i hendene slik at vi alle dannet en lang lenke. Musikerne spilte opp og dansen begynte.

Det var en fantastisk opplevelse når jeg danset der på den åpne plassen. Hele tiden fulgte jeg bevegelsene til danserinnen, og hele tiden holdt hun min hånd fast i sin. Alle vi som danset smilte og lo til hverandre. Både musikken og dansen gjorde meg lett euforisk. Det var nesten som en rus, og det mest fordi danserinnen hele tiden holdt meg fast i hånden. Jeg kikket inn i hennes ansikt noen ganger og kunne se at hun kikket inn i mitt. Da vi hadde danset ferdig takket jeg henne. Hun smilte til meg og neide. Jeg gikk tilbake til mitt bord for å få pusten igjen. Danserne gikk inn på hotellets kontor for å skifte til andre klær før de skulle danse siste del.

Mens danserne skiftet gikk jeg bort til musikerne. Jeg spurte om de kunne spille den berømte filmmusikken fra Zorba. Begge svarte at det ville de veldig gjerne. Så siterte jeg Zorba overfor musikerne der han sier i filmen "A man needs a little madness, or else he never dares cut the rope and be free" og spurte om de kunne gjengi sitatet i mikrofonen. Musikerne svarte: "You say it! Just use the microphone!" Den ene musikeren pekte på mikrofonen og nikket til meg. Jeg bøyde meg frem og sa at jeg ville sitere noe fra filmen Zorba. Det ble stille, og så fremførte jeg sitatet i mikrofonen. Da jeg hadde fremført sitatet klappet noen, enkelte nikket til meg og smilte. Mannen som satt ved det nærmeste bordet reiste seg. Han strålte i et stort smil, rakte begge hendene ut mot meg og bukket. Jeg gikk bort til ham. "Fantastisk sitat!" sa han og grep mine hender, "Du skal ha mange takk for det!" Jeg vekslet noen ord med den hyggelige mannen og fikk hilst på hans kone. Så satte jeg meg ved mitt bord igjen for å overvære siste del av dansen.

Danserne kom ut og musikerne spilte opp. Igjen var jeg trollbundet av danserinnen. Jeg fulgte henne med øynene på ny mens jeg satt der og drakk av min vin. Da de hadde danset ferdig gikk de tilbake til kontoret for å skifte. Jeg gikk ut på den lille parkeringsplassen foran hotellets inngang for å strekke på beina og lufte meg litt. Mens jeg stod der på parkeringsplassen og pattet på pipa kom danserinnen ut. Jeg gikk bort til henne. "There are some problems," sa hun da jeg var kommet bort, "The car that shall pick us up is delayed. And we don´t know how long it will take before it´s here. My colleague is inside now to call the driver." "You´ll come home sooner or later," svarte jeg. "I hope so," sa hun.

"I wanna thank you again for the dance. It was wonderful to dance with you. I enjoyed it a lot," sa jeg. "I enjoyed it a lot too," sa hun, "I´m a professional dancer. My aim is to bring a part of our culture to the audience through my dance. I find meaning in that. To dance is very important to me in fact." "I see your point, but I´m afraid that not all people are able to understand what you do. I´m afraid that some take your dancing as entertainment only," sa jeg og fyrte opp pipa på ny. "I know!" svarte hun, "But I don´t dance for those people. They ar ignorant, just eating and drinking and understand nothing. The people I dance for are those who are able to understand what I´m doing. Dance is a crucial part of greek history and culture."

Den andre danseren kom ut. Han gikk rett bort til oss der vi stod og pratet. Han sa noe på gresk til henne. Jeg skjønte at bilen ville komme fordi hun smilte lettet. Etter en kort stund kom bilen og de satte seg inn. Jeg gikk bort for å si adjø. Hun lente hodet ut av vinduet og spurte meg: "Which poem was it again? The poem that you told me about?" "She Walks In Beauty by Lord Byron," svarte jeg. "Many thanks! I´ll read it as soon as I can. Maybe we meet again some day? Then I´ll dance for you," sa hun. "I hope so. That would be wonderful," sa jeg. Så kjørte bilen ut på landeveien. Jeg stod der og kikket etter bilen helt til den forsvant bak svingen lengre nede på veien.

Da bilen var borte gikk jeg opp på mitt hotellrom. Jeg skjenket meg en whisky og gikk ut på balkongen. Og mens jeg satt og drakk av brennevinet så jeg henne for meg. Det var som om hun var der på balkongen og danset for meg... 

 

 

 

Dance Me To The End Of Love

 

Dance me to your beauty with a burning violin
Dance me through the panic 'til I'm gathered safely in
Lift me like an olive branch and be my homeward dove
Dance me to the end of love
Dance me to the end of love

Oh let me see your beauty when the witnesses are gone
Let me feel you moving like they do in Babylon
Show me slowly what I only know the limits of
Dance me to the end of love
Dance me to the end of love
Dance me to the wedding now, dance me on and on
Dance me very tenderly and dance me very long
We're both of us beneath our love, we're both of us above
Dance me to the end of love
Dance me to the end of love

Dance me to the children who are asking to be born
Dance me through the curtains that our kisses have outworn
Raise a tent of shelter now, though every thread is torn
Dance me to the end of love

Dance me to your beauty with a burning violin
Dance me through the panic till I'm gathered safely in
Touch me with your naked hand or touch me with your glove
Dance me to the end of love
Dance me to the end of love
Dance me to the end of love

 

- Leonard Cohen

 

 

 

Reisen til Rhodos - diktet (fjerde del)

 

 

 

"Do not spoil what you have by desiring what you have not. Remember that what you now have was once among the things you only hoped for."

 

- Epicurus

 

 

"Now you write poiisi," sa han og rakte meg en penn. Jeg var nede i hotellets lille kiosk for å kjøpe en pose potetgull samt noen Coca~Cola. Mens jeg betalte for varene ga hotellsjefen meg en av pennene som var til salgs i kiosken og sa at jeg måtte skrive dikt. Jeg tok imot pennen og takket, sa at jeg ville skrive et dikt til hotellets stab slik jeg hadde lovet. Han smilte og svarte: "Very good! I´m looking forward to read it." Han la posen med potetgullet, colaboksene og pennen i en liten plastpose og rakte meg den. Jeg tok imot posen og takket ham nok en gang. Jeg sa til ham at jeg trengte litt tid på meg for å få idéen til diktet.

Med posen i hånden gikk jeg bort til resepsjonen for å prate med hun som satt der. Det var samme dama som jeg hadde pratet om poesi med da jeg ankom hotellet (om dette - sjekk første del). "Hi! I need some paper. I´m gonna write the poem to you as I promised to do," sa jeg. "Ahh! How nice!" svarte hun og reiste seg fra stolen, "How many sheets of paper do you need? Is it okey with three? Or maybe four?" "Three sheets is okey," svarte jeg. "Just a moment," sa hun og forsvant inn på kontoret. Etter en kort stund kom hun tilbake med tre papirark som hun rakte meg. "Are you going to write the poem this afternoon?" spurte hun. "Yes, I´ll write the poem as soon as I´ve got the idea about how to write it," svarte jeg, "I know already what I will call it." "And what will call it?" spurte hun interessert. "I´m gonna call it Streets of Rhodes City," svarte jeg, "And I also know the theme of the poem. The only thing I need is to figure out how to write the first lines. When I´ve written the first lines the rest will follow. But I tell you no more now. You have to wait till its finished." "Good! I´ll wait for it," svarte hun.

Jeg gikk opp til mitt hotellrom. Da jeg var kommet på innsiden av rommet satte jeg colaboksene i kjøleskapet. Etter at jeg hadde gjort det skjenket jeg en whisky og stappet pipa. Jeg gikk ut på balkongen med pipa i munnviken og whiskyglasset i hånden. Der ute strøk jeg en fyrstikk og fyrte opp pipa, og så tok jeg en god slurk av whiskyen. Jeg visste allerede hva diktets tema skulle være. Det eneste jeg trengte var en brukbar start. Når jeg hadde fått skrevet de første linjene ville resten av diktet følge av seg selv. Whiskyen brant behagelig i munn og svelg når jeg drakk av den. Men jeg drakk kom jeg til å tenke på diktere og poeter som hadde latt seg inspirere av whisky.

Jeg tømte resten av brennevinet i glasset i én slurk, gikk inn og hentet flasken. Med flasken i hånden gikk jeg ut på balkongen igjen og skjenket ny whisky i glasset. Mens jeg skjenket tenkte jeg på at mange omtaler whisky som poesi på flaske og at det er en vakker måte å beskrive dette gylne brennevinet på. Etter at jeg hadde skjenket brennevinet satte jeg meg ved det lille bordet, grep pennen og skrev den første linjen. Jeg skrev flere linjer, og etter en liten stund hadde jeg fått komponert diktets første vers. Jeg løftet arket og leste verset igjennom. Fornøyd med det jeg hadde fått til grep jeg pennen på ny. Diktet kom av seg selv mens jeg skrev. De neste versene var lette å skrive. Ordene fløt i en stri strøm og jeg skrev i rasende fart. Til slutt hadde jeg fått skrevet hele seks vers. Hvert vers på fire linjer. Jeg la pennen fra meg på bordet, tok en slurk av whiskyen og leste de seks versene som jeg hadde skrevet...

 

Streets of Rhodes City

 

I´m walking in the streets of the city

The hot air caress gently my face

I feel the sun´s heat

I smell asphalt dust, exhaust, ladies perfume, cheap after shave, coffee

 

An old man is sitting on a bench

He looks very tired

In his eyes I can see traces of his life

Of joy and happiness, of sorrow and sadness

 

I hear the churchbells tolls

The sound fills my soul

A sound of eternity that frightens me

The smell from the barber shop makes me wanna cry

 

When I walk I can feel her right behind me

I hear her footsteps, hear her breath

And I feel her hand in my pocket

I turn around to look but there´s no one there

 

I see a woman with a child standing at a corner

She is crying

A young couple are kissing outside a coffee bar

Happy for each other

 

My company is my loneliness

I go into a bar and order a whisky

I need to find my way home

But I don´t know where my home is

 

Jeg leste igjennom diktet fire ganger før jeg signerte det. Det var det første diktet jeg hadde fått skrevet siden jeg var sammen med Paula og jeg var godt fornøyd med resultatet. Jeg tok med meg diktet og gikk ned i resepsjonen. Hun satt der fremdeles da jeg kom ned. "Here it is! The poem," sa jeg og rakte henne diktet. "Oh! Wonderful! I wanna read it immediately," sa hun begynte å lese. Hun bøyde seg frem og leste konsentrert. Mens hun leste ventet jeg spent på hva hun ville synes om det. "It´s a beautiful poem," sa hun og reiste seg fra stolen. Hun gikk rundt disken og kom bort til meg der jeg stod. "Thank you, Morten!" sa hun og kysset meg på kinnet, "Noe one has ever written a poem to us before. I´m gonna let the rest of the staff read it."

"Could you make a copy if the poem?" spurte jeg, "I need to keep one for myself?" "Of course I can," svarte hun og gikk bort til kopimaskinen som stod på pulten bak disken. Hun printet raskt ut en kopi og rakte meg den. "So, Morten! What are going to do until dinner?" spurte hun og smilte. "I think I relax on my balcony. I want to read in my novel and smoke pipe. I also need a good shower," svarte jeg. "You do that!" svarte hun, "Meanwhile I let the rest of the staff and our boss read your poem." "Good!" svarte jeg og gikk opp på hotellrommet igjen.

Da tiden for å spise middag var kommet gikk jeg ned. Først ville jeg ha en mørk øl. Jeg gikk bort til baren og bestilte en mørk øl av bartenderen. Han nikket til meg, gikk bort til det store kjøleskapet og hentet en boks med mørk øl. Da jeg hadde fått ølen tok han ned en av whiskyflaskene fra hylla og skjenket i et glass som han satte på bardisken. "For you. Whisky without ice as you like it. It´s on the house. Order from the boss. It´s for your poem," sa han og smilte vennlig til meg. Jeg ble rørt over hans vennlighet og takket ham. Og jeg løftet glasset mot munnen og drakk av brennevinet.

Neste dag var dagen før avreisen. Jeg var nede i hotellets vestibyle. To kvinner kom bort til meg. "Så dette er siste dagen?" spurte den ene, "Du reiser hjem til Norge i morgen?" "Ja, dette er siste dagen," svarte jeg. "Jeg kommer til å savne deg," sa hun, "Middagene som vi har hatt sammen var veldig hyggelige." Den andre kvinnen kikket lurt på meg, så bøyde hun seg frem og hvisket i mitt øre: "Vet du hva jeg tenker når jeg ser deg?" Jeg ristet på hodet. Hun bøyde seg frem igjen og hvisket: "At du trenger en god blow job." Hun brølte av latter. Jeg lo også. Hennes venninne kikket undrende på oss mens vi lo. "Hva er det som foregår mellom dere to?" spurte hun, "Hva hvisket du til Morten?" "Jeg hvisket bare at han måtte komme vel tilbake til Norge," svarte hun.

Resten av dagen gikk som en døs. Jeg satt på balkongen og drakk ouzo, utålmodig etter å komme hjem. Da kvelden kom gikk jeg ned for å ta farvel med hotellsjefen og hun jeg hadde gitt diktet til. De var begge i resepsjonen. "I say goodbye now!" sa jeg og rakte hånden ut mot hotellsjefen. Han tok min hånd og sa: "Goodbye! The next time you come to our hotel we drink whisky together, you and I, and talk about poiisi. Okey?" "I would very much like to do that," svarte jeg. Hun kom rundt disken, ga meg en varm klem og sa: "Goodbye, Morten! It was so nice having you here. You have been the fun of the hotel. I´m gonna keep the poem. It will remind me of you." Jeg ble beveget over de varme ordene til både hotellsjefen og henne.

Etter at vi hadde pratet en liten stund bestilte jeg vekking klokken tre om natten. Bussen som skulle kjøre meg ut til flyplassen skulle ankomme hotellet litt før klokken fire. Jeg gikk opp på hotellrommet og pakket tingene mine i bagen. Deretter la jeg meg ned på sengen og kikket ut i hotellrommet, tenkte på alt jeg hadde opplevd på Rhodos. Etter å ha ligget slik en stund sovnet jeg. Plutselig hørte jeg en høy skingrende lyd. Jeg bråsnudde meg i sengen. Det var telefonen som ringte. Jeg løftet av røret. "Wake up call for you. It´s three o´clock." "Thank you!" svarte jeg og la på røret. Jeg gned meg i øynene, reiste meg opp av sengen og tuslet søvndrukken ut på badet for å ta meg en dusj. Etter dusjen kledde jeg på meg. Deretter sjekket jeg at jeg hadde fått pakket alle tingene i bagen og at ikke noe var glemt igjen.

Jeg gikk ned i resepsjonen og tok farvel med vakten som satt der. Han smilte, sa farvel og ønsket meg god reise hjem. Jeg gikk ut og ventet på bussen. Det var stille natt. Insektene summet lavt og jeg kunne se stjernene på den sorte himmelen. Etter å ha ventet en stund kom bussen. Jeg satte meg inn og den begynte å kjøre. Underveis mot flyplassen stoppet bussen ved flere hoteller for å ta med seg folk. Da bussen ankom flyplassen sa jeg hade til sjåføren og ruslet mot avgangsterminalen med bagen over skulderen. Innsjekkingen og sikkerhetskontrollen gikk greit. Da jeg hadde passert sikkerhetskontrollen kikket jeg på klokka og så at jeg hadde god tid til å ta en titt på utvalget av brennevin og tobakk i Tax-Free shoppen.

Etter at jeg hadde vært i Tax-Free shoppen en liten stund gikk jeg til flyets gate og satte meg ned. Søvnig som jeg var duppet jeg av flere ganger. Endelig begynte boarding og jeg stilte meg i køen. Jeg gikk ombord på en diger gul shuttlebuss som kjørte meg og flere andre passasjerer ut til flyet. Da jeg var kommet ombord på flyet fant jeg raskt frem til mitt sete. Jeg satte meg og spente fast sikkerhetsbeltet. Etter en stund begynte flyet å taxe. Flyet taxet til enden av rullebanen der det stoppet. Kapteinen og annenpiloten ventet på klarsignalet fra kontrolltårnet. Etter noen sekunder hørte jeg brølet fra motorene og flyet satte seg i bevegelse. Flyets hastighet økte og økte bortover rullebanen og så steg det til værs, klatret til det var kommet i marsjhøyde.

Jeg kikket ut av vinduet og ned på det blå Egeerhavet. Dette havet som har hatt så stor betydning for den vestlige sivilisasjon, der så mange dramatiske historiske hendelser har funnet sted. Jeg fant frem Walking In The Air av Nightwish på iPoden og satte headsettet på hodet. Tenkte på hvordan det ville bli å komme hjem til Norge, tenkte på henne jeg møtte noen uker i forveien som hadde påført meg så mye smerte, hun som jeg måtte vekk fra. Så lente jeg hodet tilbake i setet og sovnet...

 

 

Walking In The Air

 

We're walking in the air, we're floating in a moonlit sky
The people far below are sleeping as we fly
I'm holding very tight, I'm riding in a midnight blue
I'm finding I can fly, so high above with you

Far across the world, the villages go by like dreams
The rivers and the hills, the forests and the streams

Children gaze open mouth, taken by surprise
Nobody down below believes their eyes

We're surfing in the air, we're swimming in the frozen sky
We're drifting over icy mountains floating by

Suddenly swooping low on an ocean deep
Arousing of a mighty monster from its sleep

We're walking in the air, we're floating in a midnight sky
And everyone who sees us, greets us as we fly
I'm holding very, holding very tight, I'm riding in a midnight blue
I'm finding I can fly, so high above with you

 

- Howard Blake