Feiring av 1. mai - åpen invitasjon

Marcus Thrane (f. 1817 - d. 1890) - forløperen for arbeiderbevegelsen i Norge.

 

 

"Arbeiderbevegelsen må kjenne sin besøkelsestid og knytte de bedrede økonomiske muligheter direkte til planlagte og nye reformframstøt på demokratiets og likestillingens vei."

- Reiulf Steen

 

 

Åpen invitasjon!

 

De av dere som ikke har andre planer for 1. mai i år, men som ønsker å få rikt utbytte av dagen er velkomne til å bli med på min feiring. Dere kan selvsagt komme og gå som dere vil.

Om morgenen begynner jeg med flaggheising og skikkelig 1. mai-frokost med blant annet hjemmebakte grove rundstykker, kokt egg, sursild, hjemmelaget leverpoestei og appelsinmarmelade, og Earl Grey te. Jeg vil lese dikt av Rudolf Nilsen både før og etter frokosten. Når jeg har spist tar jeg banen ned til byen.

I byen legger jeg først ned blomster på graven til Marcus Thrane på Vår Frelsers gravlund - æreslunden.

Etterpå rusler jeg bort til Yongstorget for å få med meg arrangementet der. Jeg lytter til appellene og talene, samt sangene som synges av koret. Når demonstrasjonstoget går fra Yongstorget stiller jeg meg opp langs ruten og ser på togets paroler. Når jeg har funnet en parole jeg vil gå under deltar jeg i toget.

Etter at toget har kommet tilbake til Yongstorget rusler jeg bort til utestedet Asylet på Grønland. Der vil jeg sitte i bakgården, lese i Klassekampen, røke god pipe og drikke bayer øl. Når jeg har vært der en stund tar jeg banen hjem igjen.

Hjemme lager jeg god middag med norsk husmannskost. Når maten er spist er det tid for spillefilm. Filmen jeg vil se er Pelle erobreren, som blant annet handler om grunnlaget for arbeiderbevegelsen i Danmark. Det blir hjemmelaget eplekake og svart kaffe til filmen.

Dette vil jeg altså gjøre, forutsatt at været tillater det.

 

Velkommen!

 

 

 

"1ste mai er arbeiderne som en stor hær. Den dagen drar de i tætte fylkinger for at kjæmpe sin seige kamp - om kvelden samles de til fest og dans rundt leirbaalene. ... Men det er et gode ved disse fester, at kampen ikke glemmes for festens skyld. Som aarvaakne skiltvakter forkyndte de forskjellige talere om fiendens nærhet. Vi har føling med fienden, de angrep igaar, de angriper imorgen! Kampmotet holdtes levende av begeistrende sang og musik, og livsmotet florerte under dansen."

- Social-Demokraten 1916

 

 

 

Nettsider:

 

Marcus Thrane (Wikipedia):

https://no.wikipedia.org/wiki/Marcus_Thrane

 

Rudolf Nilsen (Bokselskap):

http://www.bokselskap.no/forfattere/nilsen

 

1. mai - arbeiderbevegelsens internasjonale kampdag (Arbark):

http://www.arbark.no/Utstilling/1mai/1mai01.htm

 

Asylet:

http://www.asylet.no/

 

Pelle erobreren (Allmovie):

https://www.allmovie.com/movie/pelle-the-conqueror-v37621