Snorres kongesagaer og Edda - Røttene til vår historie og kultur

"Birkebeinerne" - maleri av Knud Bergslien (utført 1869)

 

 

 

"Eit lite bu er betre enn inkje, heime er kvar mann herre."

- Håvamål

 

 

Jeg har et spennende leseprosjekt på gang. Prosjektet blir en reise i Norges tidlige historie og kultur. Dette gleder jeg meg til!

I min bokhylle står bøkene Snorres kongesagaer og Edda. Jeg har kun bladd i de innimellom og lest litt her og der. Det må gjøres noe med. Folk jeg har pratet med har fortalt at Kongesagaene ikke står tilbake for noen kriminalroman, spekket med spenning og dramatikk som den er med både vennskap, giftemål, rivalisering, intriger, svik, blodige feider, og kamp på liv og død, og der det bærende temaet er samlingen av Norge til ett rike og kristningen av landet.

Selv om det er mange år siden nå husker jeg da min far leste Kongesagaene og hvor begeistret han var for boka. Ennå i dag står det levende for meg når han fortalte om den. Om ulike konger, dronninger, stormenn og alt det de gjorde, og om hvor godt skrevet den var. Måten far fortalte om boka var levende og han rev meg med, såpass at jeg fikk sterk lyst til å lese den. Da jeg rett etterpå ble medlem av Den norske Bokklubben bestilte jeg boka.

Jeg ventet i spenning og endelig fikk jeg boka i posten, men selv om jeg hadde bestemt meg for å lese den ble det ikke noe av. Jeg trodde at boka var et krevende leseprosjekt å gå igang med, omfangsrik på både temaer og handlinger som den engang er. Av den grunn kvidde jeg meg. Og fordi boka er en tykk murstein antok jeg at den ville bli møysommelig å lese. Jeg utsatte og utsatte derfor med å begynne på boka, og til slutt ble den bare stående i bokhylla. Boka har siden dengang stått der, mer eller mindre urørt. Men jeg må altså ha tatt grundig feil om den. Som nevnt innledningsvis har samtlige jeg har pratet med om boka sagt at den ikke står tilbake for noen kriminalroman. Når jeg spurte om de syntes den var tung å komme igjennom svarte de nei. Da har jeg ingen grunn lenger til ikke å lese boka, så den blir da neste bok jeg går igang med. Sannelig på tide, får en si.

I tillegg til Kongesagaene vil jeg også lese Edda. Jeg kjøpte boka for 10-12 år siden og har lest litt her og der, men det er også alt. Jeg vet langt fra nok om boka til at jeg kan si noe om den. Det er for dårlig, synes jeg, fordi Edda er ei av de viktigst bøkene vi har. Boka la grunnlaget for nordisk diktning. Det lærte jeg på skolen og siden da jeg studerte på universitetet. I og med jeg er svært opptatt av bøker, historie og kultur er det på sin plass at jeg leser den. Noe vet jeg dog om boka. Edda består av to bøker. Den eldre Edda er en diktsamling med ulike mål og kvad som gir et bilde av norrøn mytologi. Den yngre Edda av Snorre Sturlason handler om hva skaldskap er. At jeg vet dette er et godt utgangspunkt.

Det sies at Norge bygger på tre bøker, som er Snorres kongesagaer, Edda og Bibelen. Jeg har lest Bibelen såpass mange ganger at den sitter. Nå er det altså turen kommet til Kongesagaene og Edda. Prosjektet går da ut på at jeg først leser Kongesagaene og deretter Edda. Så får jeg se hva jeg sitter igjen med etter endt lesing. Antakelig vil jeg ha et bedre og klarere bilde av Norge da landet var i støpeskjeen og føringer ble lagt helt opp til vår tid. Jeg vil også ha et bedre og klarere bilde av norrøn mytologi. Og kanskje vil jeg forstå hvorfor akkurat Edda og ikke ei annen bok la grunnlaget for nordisk diktning. Ikke helt ueffent om det er det jeg sitter igjen med.

Sett i lys av kulturdebatten som har pågått de siste årene, om hva som er norsk kultur og hvordan den best kan betegnes og beskrives, synes jeg at man bør kjenne sine Kongesagaer og Edda. Iallfall de som er ivrige til å ytre seg i debatten bør gjøre det. Jeg iallfall vil kjenne de to bøkene, rett og slett fordi det har noe med identifisering å gjøre. Jeg er etnisk halvt dansk og halvt norsk, men har bodd hele mitt liv i Norge. Regner meg derfor som vaskeekte nordmann. Å kjenne sine Kongesagaer og Edda har dermed noe med å kjenne sine røtter å gjøre, slik jeg ser det. At man vet hvem man er, hvor man kommer fra og hvor man har sin tilhørighet.

Jeg ser på den bakgrunn frem til å gå igang med å lese de to bøkene. Underveis kommer jeg til å besøke Kulturhistorisk Museum i Oslo samt Vikingskiphuset på Bygdøy for å berike opplevelsen bøkene gir meg. Kulturhistorisk Museum arrangerer foredrag og seminarer hvert semester. Jeg vil sjekke programmet og delta på det jeg finner interessant. Det er planen, så får jeg se hva det blir til etterhvert.

Det sies at et folk som har glemt sin fortid heller ikke har noen fremtid. Når det gjelder røtter, kulturarv og identitet siterer jeg ofte den tidligere amerikanske presidenten John Quincy Adams for noe han sa rett før utbruddet av borgerkrigen. Det han sa var følgende: "Who we are is who we were." Bedre kan det knapt sies, etter min oppfatning.

Når bøkene er lest vil jeg invitere venner til en helfaten med egnet norsk mat og drikke, og der norsk historie og kultur er temaet. Jeg vil kikke i kokeboka Norges nasjonalretter av Arne Brimi og Ardis Kaspersen etter oppskrifter. Satser på å lage et flott tre-retters måltid. Norsk øl og brennevin er en selvfølge. Det vil også bli høytlesning fra både Kongesagaene og Edda. Kriteriet for de som blir invitert er at de kjenner bøkene (de bør helst ha lest de), og at de vet noe om Norges historie i den perioden. Da er det duket for givende samtale mellom oss utover aftenen.

 

 

 

"Da sa jarlen til en annen som noen sier heter Finn, men andre sier han var av samisk ætt, – det var en stor bueskytter – : 'Skyt den mannen i krapperommet du.' Finn skjøt, og pilen traff Einars bue på midten i det samme Einar spente buen for tredje gang. Da smalt buen i to stykker. Da sa kong Olav: 'Hva var det som smalt så høyt?' Einar svarte: 'Norge av din hånd, konge.' 'Det var vel ikke så stort smell', sa kongen, 'ta min bue og skyt med den', og så kastet han buen sin til ham. Einar tok buen, dro den straks ut forbi odden på pilen, og sa: 'For veik, for veik er kongens bue', slengte buen tilbake, og tok skjold og sverd og kjempet med."

- Snorre Sturlason, Olav Tryggvasons saga

 

 

 

Nettsider:

 

Samlingen av Norge (Universitetet i Oslo):

https://www.norgeshistorie.no/vikingtid/makt-og-politikk/0811-samlingen-av-norge.html

 

Rikssamling (Det norske kongehus):

https://www.kongehuset.no/artikkel.html?tid=27627&sek=26942

 

Den eldre Edda (Store norske leksikon):

https://snl.no/Den_eldre_Edda

 

Den yngre Edda (Store norske leksikon):

https://snl.no/Snorres_Edda