26. mai, 2019

Oppfølgingen jeg fikk, og hva jeg tenker om veien videre

 

"Hjertet og viljen, ikke den dårlige samvittigheten, bør styre hva vi velger og hva vi velger bort."

- Hanne Hide

 

 

 

 

 

For tiden går jeg ikke til fastlege. Det er et bevisst valg jeg har gjort. I mange år hadde jeg fastlege på et medisinsk senter nede i byen. Jeg opplevde ham som en alle tiders fin fyr, men går altså ikke til ham lenger. Veldig ofte da jeg var hos ham ble blodprøver tatt. Urinprøver ble også tatt med jevne mellomrom. Endog var jeg til hjernescan. Fikk kontrastvæske med sprøyte og så lagt i en maskin som scannet hjernen og nervesystemet. Legens fokus var hele tiden på hvordan medisinene jeg tok virket. Til slutt ble det for mye for meg.

Jeg byttet fastlege og var til time hos henne i november i fjor. Hun målte blodtrykket, fortalte om medisiner, og fylte så ut et skjema for blodprøve som jeg skulle ta med til Fürst Medisinsk Laboratorium. Som med min forrige fastlege opplevde jeg at hun fokuserte på det legevitenskapelige, og mindre på det rent menneskelige. Da jeg satt på T-banen på vei hjem tenkte jeg ikke en gang til. Jeg gikk derfor ikke til Fürst. Har heller ikke hatt kontakt med henne siden.

Nå ser jeg etter en ny fastlege. Håper at jeg finner en som jeg kan få god dialog med. En som er åpen for at medisiner ikke er alt, men at det finnes alternativer, og at vi står på likefot med hverandre. Jeg har mer enn nok erfaring med rollen som diagnostisert. Vet hvor lett man blir umyndiggjort av rollen, så den vil jeg bare ikke ha lenger når jeg finner en ny fastlege. Jeg er et menneske som gjør selvstendige valg utfra hva jeg mener er best for meg. Det må ligge til grunn når jeg har kontakt med fastlegen. Ikke fordi loven sier det, men fordi legen selv tenker på den måten. En ny runde med medikamentell behandling er jeg ikke interessert i.

Iløpet av de nesten 30 årene jeg tok medisiner gjorde de meg redusert både mentalt og følelsesmessig. Såpass at jeg ikke var istand til å utvikle følelser for jenter jeg ble sammen med. Når jeg var sammen med de responderte jeg i liten grad. Jeg var som en zombie, for å bruke et slikt uttrykk. Det har jeg ikke lyst til å oppleve igjen. Jeg vil ha et intakt følelsesliv. Jeg vil også at min hjerne fungerer normalt, og ikke tukles med av medisiner. Av den grunn tar jeg ikke medisiner nå. Det er helt og holdent mitt eget valg. Jeg er klar over at det innebærer en risiko, men gjør det likevel. Fordi jeg vil leve. Fordi jeg vil være hel som menneske. Fordi at når jeg er sammen med ei jente vil jeg utvikle følelser for henne.

Artikkelen vil bli utvidet. 

 

 

I dag og i morgon

Eg er berre ein gneiste 
av den store eld. 
Og som eg kveiktest i myrkret, 
skal eg slokna ein kveld.

Eg er den bylgja som brusar 
i denne stund, 
med nye fødest og fyllest 
og gamle sig i blund.

Eg er det bladet som blakrar 
i denne vår. 
Du skal skjelva i stormen 
eit anna år.

Eg er den vakande, eigande, 
det auga som ser, 
den dropen som no speglar 
himmelens vêr.

Eg lever og gløder, 
veit ikkje kvi -

Verdi med blomar og kvende 
er i dag mi.

Du skal eiga all venleik 
på denne jord 
når eg longo er burte 
og kvorvne mine spor.

- Olav H. Hauge