8. mar, 2018

Tyrkisk aften

 

 

"Liten nøkkel kan åpne stor dør."

- Tyrkisk ordtak

 

 

 

 

 

 

 

Åpen invitasjon til tyrkisk aften!

Det blir tyrkisk aften hos meg. Dato kommer jeg tilbake til. Aftenen starter kl. 18:00 og vi holder på så lenge vi ønsker.

Aperitif blir "Sherbet", som er en populær fruktdrikk i Tyrkia. Lages av vann, sukker, røde epler, pærer, grønne druer, kirsebær (tørkede som vannes ut), sorte plommer, og kikerter til pynt.

Hovedretten blir "Kofte" (med lammekjøttdeig). Kofte er kjøttboller som krydres med hvitløk, spisskummen, koriander, allehånde og mynte.

Tilbehøret blir flatt tyrkisk brød som jeg baker selv. Ingrediensene er tørrgjær, sukker, siktet hevtemel, sammalt hvetemel fin, vann, olivenolje, egg, tørket mynte og sesamfrø. Videre blir det tyrkisk yoghurt som krydres med kajennepepper, koriander, spisskummen, mynte, persille og krøstet sitron. Det blir også "Lubyi Bi Zyat", som er en klassisk tyrkisk grønnsaksblanding. Ingrediensene er grønne bønner, tomat, hakket hvitløk og bladpersille som stekes i olivenolje.

Alt er basert på tyrkiske oppskrifter.

Desserten blir "Baklava", som er en tyrkisk kake med blant annet kanel, revet sitronskall, sitronsaft, appelsinsaft, honning, valnøtter og pistasjenøtter. 

Det vil bli servert tyrkisk kaffe til desserten. Kokemalt kaffe som kokes i kjele sammen med knuste grønne kardemommefrø og brunt sukker. Tyrkisk kaffe skal være "Sort som helvete, sterk som døden, og søt som kjærligheten" slik tyrkerne selv sier det.

Etter maten setter vi oss i stua. Da blir det servert sort tyrkisk te og ferske dadler. Teen er kjøpt i innvandrerbutikk og er ekte tyrkisk. Når vannet er kokt skal teen trakte i tekanna i omtrent 15 minutter slik at den sterk. Flytende honning og sitron kan tilsettes hvis ønskelig. Ferske dadler til slik te passer utmerket og er en opplevelse.

Hvis du ønsker vin er det absolutt mulig. Bare gi meg beskjed.

Aromatisk røkelse brennes. Røkelse er vanlig i mange tyrkiske hjem og inngår derfor i opplegget for denne aftenen.

Egnet musikk vil bli spilt.

Det blir høytopplesning fra Tusen og en natt mens vi drikker av teen.

Mulighet for å røke vannpipe hvis det skulle være ønske for det.

 

Praktisk info:

Ta T-banen linje 2 Ellingsrudåsen til Lindeberg stasjon. Jeg henter dere på stasjonen. Lett å komme seg ned til byen igjen med enten T-banen eller nattbuss.

Gi meg beskjed dere som ønsker å komme, enten i kommentarfeltet nederst på siden her, på Twitter DM, eller på e-post mort.chr@online.no

Min leilighet har plass til maks 6 gjester, så det er førstemann til mølla. Alle som melder seg på og det er plass til vil få beskjed fra meg. Det skal bli en kanon hyggelig aften i tyrkisk ånd.

 

Velkommen!

 

Da kvelden kom, førte vesiren sin datter Sjeherasad til kongen. og kong Sjeheriar så på henne og så at hun var deilig, og sa til vesiren at han var meget tilfreds; for en slik pike hadde han lenge ønsket seg. Siden tok han Sjeherasad til sitt soverom; men her stakk hun i å gråte, og da kongen spurte om hvorfor hun gråt, svarte hun at hun hadde en liten søster hun gjerne ville se for siste gang.

Kongen ville ikke nekte henne dette, og lot sende bud etter Dunjasad. Hun hadde holdt seg ferdig, så det varte ikke lenge før hun var på slottet og kastet seg i armene på Sjeherasad, som kysset henne. Etterpå gjorde Dunjasad seg så liten hun kunne, og krøp helt sammen ved det kongelige leie, og kong Sjeheriar tok Sjeherasad i favnen og fullbyrdet sitt ekteskap med henne. Etterpå snakket han lenge og kjærlig med henne, men da det led frem på natten, sa Dunjasad slik som Sjeherasad hadde lært henne:

"Kjære søster min, kan du ikke fortelle et eventyr for kongen, du som kan så mange?"

"Det vil jeg gjerne hvis kongen tillater det", svarte Sjeherasad.

Kong Sjeheriar hadde alltid vondt for å sove om natten, så han var bare glad til for at hun ville korte tiden med en fortelling, og slik gikk det til at Sjeherasad, i den første av tusen og en netter, begynte å fortelle historiene som her følger.

- Tusen og en natt