Psykedelia

 

 

 

"It's a very salutary thing to realize that the rather dull universe in which most of us spend most of our time is not the only universe there is. I think it's healthy that people should have this experience."

- Aldous Huxley

 

 

 

Som mange av dere veit er jeg svært opptatt av litteratur, musikk, teater og kunst. Og som mange av dere også veit er jeg opptatt av undergrunnskultur. Grunnen er fordi undergrunnskultur er en kreativ smeltedigel for litteratur, musikk, teater og kunst.

Ta Beat-generasjonen fra 50-tallet som et eksempel. Det var en undergrunnskultur som skapte bølger i USA, bølger som ennå når oss i dag. Da romanen "On the Road" av Jack Kerouac ble utgitt utløste den en voldsom rystelse innen amerikansk litteratur og samfunnsdebatt. Diktet "Howl" av Allen Ginsberg ble vurdert som så farlig at sterke krefter, spesielt innen den hvite kristne middelklassen, ville forby det. Etter mange runder i flere amerikanske domstoler gikk diktet helt til høyesterett, som til slutt tillot det. "Naked Lunch" av William S. Burroughs ble også forsøkt å bli gjort forbudt, men høyesterett tillot romanen.

Beat-generasjonen søkte frihet i alt hva de gjorde. De eksperimenterte med sin egen livsførsel, sex og rus, og lot det de erfarte komme til uttrykk i diktning og kunst. De var en undergrunnskultur per definisjon. Det var derfor såpass mange amerikanere oppfattet gruppen som farlig.

Men 60-tallet hadde nok ikke vært det samme uten Beat-generasjonen. Det var de som la mye av grunnlaget for at rock n´ roll ble født i USA på 50-tallet. Det var også de som la mye av grunnlaget for hippiebevegelsen som alternativ kultur på 60-tallet. Og når vi snakker 60-tallet snakker vi selvsagt The Beatles. Bandet fra den bortgjemte havnebyen Liverpool som langt på vei definerte dette tiårets musikk, kunst og fashion.

"Revolver" regnes som ett av de viktigste albumene fra 60-tallet. Med "Revolver" gjorde Beatles en take-off i både sound og lyrikk, og pop- og rock ble aldri det samme igjen. Albumet banet også veien for mesterverket "Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band". Ennå i dag rangeres begge de to albumene som det ypperste innen psykedelisk rock.

Da Betales gikk i studio for å spille inn "Revolver" visste ingen av de involverte, hverken bandmedlemmene, produceren George Martin eller teknikerne, hva resultatet ville bli. Dette fordi Betales eksperimenterte med både sound, ulike instrumenter, hvordan de brukte stemmene sine, nye former for lyrikk, og annet.

John var inspirert av blant annet Aldous Huxley og Carl Gustav Jung. Det preger albumet, især låtene "I´m Only Sleeping", "She said She said" og "Tomorrow Never Knows" som han skrev. Den sistnevnte låta regnes som ei av de mest eksperimentelle til Beatles overhodet. Det skjønner man når man lytter til den. "Tomorrow Never Knows" var dynamitt da albumet ble sluppet. Plateselskapet prøvde av den grunn iherdig å få John bort fra å ha låta med på albumet, men det ga John fullstendig blaffen i. Beatles var blitt så store at de kunne gjøre akkurat hva de ville.

Paul var ikke like opptatt av å eksperimentere med LSD og andre kjemikalier som det John var. Istedet vanket han i Londons alternative kunstnermiljøer og hentet mye av sin inspirasjon derfra. "Eleanor Rigby" for eksempel er ei av de fineste låtene han skrev iløpet av hele Beatles-perioden. Han fikk ideen til låta etter en fest sammen med noen av Londons kunstnere.

Jeg liker "Revolver" veldig godt. Har lyttet på albumet utallige ganger helt siden jeg kjøpte det i guttedagene. Blir ikke lei av å lytte på det, noe som sier sitt om kvaliteten på både musikken og lyrikken.

"Revolver" var altså med på å utløse psykedelia på 60-tallet. Det er en av grunnene til at jeg finner albumet såpass interessant.

 

 

 

I Want To Tell You

I want to tell you
My head is filled with things to say
When you're here
All those words, they seem to slip away

When I get near you
The games begin to drag me down
It's alright
I'll make you maybe next time around

But if I seem to act unkind
It's only me, it's not my mind
That is confusing things

I want to tell you
I feel hung up but I don't know why
I don't mind
I could wait forever, I've got time

Sometimes I wish I knew you well,
Then I could speak my mind and tell you
Maybe you'd understand

I want to tell you
I feel hung up but I don't know why
I don't mind
I could wait forever, I've got time, I've got time, I've got time

- Harrison 

 

 

 

Nettsider:

 

"The History of Psychedelia" (BBC Radio 6 Music):

http://www.bbc.co.uk/programmes/articles/4nWcSYlCbk9BDJryvdBZMNg/a-brief-history-of-psychedelia-in-eight-colours

 

"The History of Psychedelic Art, From Woodstock to Coachella" (Visual News):

http://www.visualnews.com/2016/04/26/history-psychedelic-art-woodstock-coachella/

 

Hector Berlioz - Symphony Fantastique (Classical Notes):

http://www.classicalnotes.net/classics/berliozsym.html

 

"Brave New World? A Defence of Paradise Engenering" (Huxley net):

https://www.huxley.net/