Hero Kompetanse - å holde drømmen ved liv

"Vi brenner for å gjøre en ny fremtid mulig for våre deltakere. Vi samarbeider med flere hundre arbeidsgivere på landsbasis som legger til rette for vekst og læring." - Hero Kompetanse nettside

 

 

 

"Education is the kindling of a flame, not the filling of a vessel."

- Socrates

 

 

Jeg er igang med et nytt jobbsøkerkurs nå om dagen som holdes av Hero Kompetanse. Kursstedet er på kompetansesenterets lokaler på Økern.

Allerede fra første kursdag var jeg fast bestemt på at denne gangen skal jeg lykkes med å få meg ny jobb. Jeg har kommet meg helt over den vanskelige perioden med depresjon og selvmordstanker som jeg hadde de to siste årene.

Slike vanskelige perioder er ikke uvanlige for mennesker med bakgrunn fra psykiatrien. Helt fra første gangen jeg ble innlagt i 1993 har jeg hatt muligheten til å uføretrygde meg, men det har jeg ikke villet. Istedet satset jeg på å fullføre utdannelsen og deretter skaffe meg jobb. Det lyktes meg da også. Jeg har i dag en god bachelorgrad fra universitetet. I alt tok jeg tre fag (den gamle ordningen), som var statsvitenskap mellomfag, historie mellomfag og idéhistorie grunnfag. At jeg har denne utdannelsen har gitt meg fordeler, både på arbeidsmarkdet og i organisasjonslivet.

I tillegg til utdannelsen har jeg jobbet 20 år som ekspeditør på Vinmonopolet. Jobben ga meg langt mer enn hva jeg kunne forvente. Jeg fikk kjennskap til et spennende fag (mat og drikke), noe som har gitt meg svært mye. Videre ble jeg kjent med mange fine mennesker, både kolleger og kunder. Noen av de er gode bekjentskaper og venner av meg i dag. Men viktigst av alt var at jobben muliggjorde at jeg ble frisk av min psykiske sykdom.

Dengang da jeg ble innlagt ble schizofreni regnet som uhelbredelig. Legene mente derfor at muligheten for at jeg kunne bli frisk og vende tilbake til en normal hverdag igjen var ikke-eksisterende. Men der tok de heldigvis grundig feil. Ved jobben fikk jeg en strukturert hverdag, noe som var avgjørende for min psykiske helse. Jeg kom meg opp om morgenen, var i aktivitet iløpet av dagen, og drev med meningsfulle sysler i fritiden. Jeg jobbet meg frisk, rett og slett, noe som trolig ikke ville vært mulig om jeg hadde valgt å uføretrygde meg.

Nå som jeg er igang med det nye kurset er jeg full av optimisme om hva fremtiden kan bringe. En optimisme som er realistisk basert, vel og merke. På bakgrunn av årene i psykiatrien samt Vinmonopolet forstår jeg at ting jeg ønsker sterkt ikke kommer av seg selv, men kun etter hard egeninnsats og stå-på-vilje. Nye skuffelser vil nok komme, før eller siden, men forhåpentligvis vil den gode perioden som jeg er inne i nå vare en stund. Perioden startet i vinter og har vedvart siden. Så lenge den varer vil jeg utnytte den til fulle.

Dagene er generelt lyse og gode. Jeg merker ikke antydning til vonde følelser eller tunge tanker nå. Tvert om er jeg full av pågangsmot og føler overskudd og livslyst. Faktisk må jeg helt tilbake til da jeg begynte på universitetet for å finne tilsvarende pågangsmot og følelse. Fordi jeg opplever slik medvind har jeg engasjert meg sterkt i kurset. Jeg møter opp i god tid om morgenen, er aktiv hele kursdagen, følger nøye med på undervisningen, stiller veilederne mange spørsmål, deltar i diskusjonene i timene, kontakter arbeidsgivere enten på mobil eller e-post, og sender søknader. Det har allerede gitt resultater. Jeg er blitt innkalt til jobbintervju, noe jeg ser frem til med både spenning og nysgjerrighet.

Noe av det beste ved kurset er at det gir meg en unik anledning til å tenke godt igjennom hva jeg egentlig vil, hva slags bransjer og type jobber jeg vil satse på, og hva jeg ønsker å oppnå i mitt liv. Sånn sett er kurset en gavepakke til meg, om jeg har evnen og klokskapen til å utnytte det.

Helt siden kursstart har Hero Kompetanse gitt meg et solid inntrykk. Det er profesjonelt lagt opp, undervisningen er pedagogisk gjennomført og god, og veilederne meget dyktige i det de gjør. Det mest positive med Hero Kompetanse er de ansattes engasjement for oss kursdeltakere. De er oppriktig opptatt av at vi skal komme i jobb og har derfor det for øye. Det er aldri nei i deres munn når vi spør dem om hjelp. Hver gang vi står fast i noe, som å skrive en søknad som virkelig treffer, eller trenger råd om hvordan opptre under et jobbintervju, stiller de velvillig opp og guider oss. Og hver gang vi vil prate med dem tar de seg tid. Kort sagt viser alle de ansatte en imøtekommenhet og vennlighet, samt profesjonell holdning, som gjør at kurset er meget givende og bra.

En fyldig fortelling om hvordan jeg opplever kurset kommer her.

 

 

 

Mina sista pengar

Jag la mina sista pengar
I en gammal gård
På en höjd ute vid havet
Och stormen ven och regnet föll
Men efter nån månad
Så visste jag hur jag ville ha det
Och jag målade väggarna
I vitt och gult
Och eldade upp gammel bråte
Och röken for över åker och fält
Och försvann ute bland skummande vågor.

Ah liv
En man som är förti
Kan leva eller dö
Kan stanna i det han har
Eller så ännu ett frö
Kan säja att han gjort allt
Han ville göra
Eller säja att det finns mycket mer
Och hålla drömmen vid liv
Drömmen vid liv.

Jag skaffa en häst och en hund
Och en get
Ett par kattar, några höns
Bara för att få se dom va där
Och min dotter kom ner
Från stan några dar
Och hon sa: Jag vill stanna
Jag kan nog få det bra här
Och jag träffa en kvinna
Mest av en slump
En natt utanför hotellet
Och en dag på stranden
Sa hon: Nu när du är fri
Kan vi två gifta oss istället

Ah liv
En man som är förti
Kan leva eller dö
Kan stanna i det han har
Eller så ännu ett frö
Kan säja att han gjort allt
Han ville göra
Eller säja att det finns mycket mer
Och hålla drömmen vid liv
Drömmen vid liv.

Jag vet vi skämta om den
Hårda vägen
Och några av oss gick den
Men numer känner jag inte
Längre nån skuld
Jag kunde ha skaffat mej fiender
Men dom ända jag vet att jag har
Är min rädsla
Och mina tankar på guld.

Jag såg pengarna komma
Jag såg pengarna gå
Jag såg dom öppna dörrar
Jag såg dom stänga mitt hjärta
För vinden
Så jag drog ett streck
Och sa: Aldrig mer
Jag bytte makt, affärer, kontakter
Mot Frihet och minnen
Nu vaknar jag tidigt
Och gör mitt jobb
Och jag gör det så bra som jag kan
Och jag har en kvinna
Som är min vän
Och hon vet att jag är hennes man.

Ah liv
En man som är förti
Kan leva eller dö
Kan stanna i det han har
Eller så ännu ett frö
Kan säja att han gjort allt
Han ville göra
Eller säja att det finns mycket mer
Och hålla drömmen vid liv
Drömmen vid liv
Drömmen vid liv

- Ulf Lundell

 

 

 

Nettside:

 

Hero Kompetanse:

http://herokompetanse.no/